Martin Károly Rôzne

Z útoku medveďa je aj po rokoch traumatizovaný

„Kráčali sme horou štyria, ja som šiel prvý. Odrazu posledný vykríkol : „ Pozor medveď “ Nestačil som sa ani otočiť. Z ľavej strany sa na mňa vyrútil medveď a úderom laby ma zrazil k zemi“ opisuje nepríjemný zážitok z útoku medveďa 70 ročný muž.

Opisovaný útok sa síce odohral pred rokmi, ale dôchodca ho má stále živo v pamäti.

Bol jún a my sme chodili chystať drevo. Aj v teň deň sme sa vybrali. Píla síce zavrčala, ale na odplašenie medveďa. Medveď mi spôsobil ľahšie zranenie, úderom laby mi vytrhol mäso nad ľavou obličkou, čo si vyžiadalo zašívanie a pravidelné očkovanie. Oveľa väčšie boli psychické následky. Asi bolo šťastie, že sa nejednalo o medvedicu s mladými, ale o mladého asi sto kilového medveďa. Od toho dňa už uplynulo veľa času, ale tento deň sa mi natrvalo zapísal do pamäti.“

Ročne sa na Slovensku udeje niekoľko napadnutí touto šelmou. Len malá časť z nich sa medializuje“ vysvetľuje dobrovoľný strážca Správy CHKO Štiavnické vrchy Jaroslav Slašťan. „Prípady s ľahšími zraneniami, alebo len predstieraním útoku rýchlo u verejnosti upadnú do zabudnutia. Všetky prípady útoku medveďa na človeka sú veľmi nebezpečné, stresujúce a pre napadnutého znamenajú negatívnu skúsenosť na celý život. Preto ani útoky, ktoré neskončia zranením by sme nemali brať na ľahkú váhu. Preto ľudí, pohybujúcich sa v lese, či už turistov, alebo zberačov lesných plodov, na miestach s výskytom medveďa vyzývam k opatrnosti“ pokračuje Slašťan. „Hoci medveď v podstate nie je výlučne mäsožravcom a človeka v žiadnom prípade nepovažuje za svoju korisť, bezprostredné stretnutie s človekom, vždy pre človeka prináša určité riziko, najmä ak sú v blízkosti mláďatá.

Obmedzujte pohyb na neznámych miestach a mimo turistických chodníkov.****“ radí ďalej strážca Slašťan. „Vyhýbajte sa mladinám, húštinám a skalným útvarom, teda miestam, kde by mohol medveď odpočívať, alebo mal brloh. Buďte ostražitý v miestach s hojnosťou lesných plodov. Vyhýbajte sa potulkám okolo potokov a bystrinám, kde kvôli prietoku vody je obmedzená počuteľnosť tak vaša, ako aj medveďa, čím môžeme prekročiť kritickú vzdialenosť. Všímajte si stopy a iné znaky prítomnosti medveďa. Ak sú čerstvé, zvýšte vašu pozornosť. Obmedzujte vychádzky pri zhoršenej viditeľnosti a počuteľnosti. Takisto obmedzujte pohyb najmä ráno od 5.00 – 8.00 hod. a večer od 17.00 – 21.00 hod. Taktiež v noci, keď sú medvede najaktívnejšie. Za každých okolností však buďte v miestach, kde sa vyskytujú medvede nanajvýš ostražití.

K zabitiu človeka medveďom na Slovensku po 2 sv. vojne zatiaľ nedošlo, ale viaceré obete útokov si odniesli trvalé zdravotné následky. Nebezpečné útoky medveďov na ľudí pribúdajú. Napriek tomu stretom s medveďmi nemožno zabrániť a treba s nimi rátať. Medveď hnedý má v Kremnických vrchoch svoje neodmysliteľné miesto a z každého hľadiska sú pre neho ideálnym prostredím“ dodáva na záver Slašťan.

[color=#ff0000]­Súvisiace články

Medveď na salaši zabil sedem oviec http://ziar24.sk/news.php?…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM