Barbara Dallosová Správy

Z Veľkej Richňavy vylovili stovky rýb: Niektoré úlovky šokovali aj samotných rybárov!

Jeden z obľúbených štiavnických tajchov, Veľkú Richňavu, čaká tento rok rozsiahla rekonštrukcia. Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) sa mala postarať o výlov všetkých rýb. Čo všetko plávalo v Richňave, zarazilo aj rybárov...

Ilustračný obrázok k článku Z Veľkej Richňavy vylovili stovky rýb: Niektoré úlovky šokovali aj samotných rybárov!

Úlohou rybárov bolo vyloviť z nádrže čo najviac rýb bez ujmy, a tie potom presunúť do okolitých vodných nádrží. Najviac vylovených rýb, až dve tretiny, nájdu svoj domov v neďalekej nádrži Evička. Ostatné budú brázdiť vody vo Vinčachte a Počúvadle.

1000 kg kaprov!

Ak sa sa aj vy v posledných rokoch osviežili na tomto tajchu, plávali ste medzi 1000 kilogramami kaprov. Takúto váhu mali podľa predsedu MO SRZ Vladimíra Mecha všetky vylovené kapre spolu. Zanedbateľné neboli ani ostatné druhy. ,,Vylovilo sa tiež asi 400 kg bielej ryby, 70kg kg šťúk, a 40kg úhorov," upresňuje Mecho.

Na otázku, koľko kusov rýb v tajchu Mecho odpovedá: ,,Nedalo sa spočítať ich na kusy, ale určite stovky."

Zarazení rybári

Prekvapením aj pre fachmanov boli tolstolobiky. Z Richňavy ich vylovili asi 75 a boli to poriadne kusiská. ,,Rozmery a váha niektorých tolstolobikov naozaj prekvapila. Jednak sme ani netušili že ich je tam toľko veľa. Tie najväčšie vážili až 17–18 kilogramov," hovorí Mecho.

Hoci takmer všetky ryby sťahovanie prežili a už plávajú v okolitých tajchoch, všetky sa úspešne presťahovať nepodarilo. ,,Samozrejme že bol aj nejaký úhyn, ale nie veľký. Najmä menšie ryby neprežili ten prenos do iných vôd," vysvetľuje Mecho.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM