Barbara Dallosová Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Žiari, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. Vyraziť si na výlet a trochu zmeniť prostredie určite nezaškodí. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Žiari, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: TASR

Krahule

Dedinka v Kremnických vrchoch ponúka okrem sviežeho horského vzduchu aj krásny pohľad na okolitú prírodu. Rozhľadňa na Krahuliach uspokojí aj náročnejších vyhliadkarov. 13,5 metrov dlhá vyhliadková veža na Krahulskom štíte poskytuje výhľad na mesto Kremnica a Kremnické vrchy, Žiarsku kotlinu, Turčiansku kotlinu a za pekného počasia tiež Štiavnické vrchy. Drevená veža sa teší obľube v lete, keď sa príroda pod ňou krásne zelená, i v zime, kedy je prístupná na bežkách po upravenej Trati zdravia.

Vyhne

V obci Vyhne nájdete nie jeden, ale hneď dva úkazy, ktoré stoja za zmienku. Prvým je takzvaný Vyhniansky travertín. Travertínový stĺp s vodopádom je vysoký takmer štyri metre a vznikol usadzovaním sa travertínového vápenca zo silne vápencovej vody, vytekajúcej zo starej banskej štôlne. Lokalita je súčasťou náučného chodníka Andreja Kmeťa, ktorý bol v okolí obce vybudovaný.

Obľúbeným miestom, z ktorého sa dajú odniesť dojmy i pekné fotky je tiež kamenné more vo Vyhniach. Rozlohou najväčšie kamenné more v sopečnej časti Karpát je jedným z najstarších chránených území na Slovensku a je cenné predovšetkým pre svoju geologickú hodnotu.

Dolná Ždaňa

Ďalší tip pre tých, ktorí sa na prírodu najradšej pozerajú z výšky. Dolnoždánska skala, skrátene nazývaná len Ždánska skala, je ideálnym miestom na jarný výlet. Ako už napovedá názov, cestu za výhľadom zo skalnatého návršia treba odštartovať v obci Dolná Ždaňa, hoci ďalšou z možností je vydať z Hornej Ždane. Na vrch vás zavedie žltá turistická značka a tam sa už len kocháte výhľadmi na Žiarsku kotlinu, Kremnické a Štiavnické vrchy a Vtáčnik.

Dolná Trnávka

Zaujímavosť, ktorá sa nachádza v obci Dolná Trnávka, patrí medzi spoločné dielo človeka a prírody. V obci je zriadená bylinková záhradka. Vďaka niekoľkým párom šikovných rúk funguje bylinková záhradka už niekoľko rokov. Bez nároku na honorár sa o ňu stará skupinka miestnych žien. V záhradke nájdete desiatky druhov byliniek a slúži všetkým obyvateľom dedinky. Situovaná je hneď pri vstupe do dediny, na svahu, ktorý bol predtým zarastený.

Sklené Teplice

Sklené Teplice ležia v severozápadnej časti Štiavnických vrchov v údolí potoka Teplá. Na území obce vyvierajú termálne pramene s teplotou vody 28–53°C. Alkalicko-sadrové minerálne pramene s jaskynným kúpeľom boli známe už v 16. storočí. Liečia sa tu choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby. Za návštevu stojí aj krásny kúpeľný park.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM