Peter Handzuš Správy

Začal sa štrajk. Kedy skončí, netušia ani sami učitelia

Boj za lepšie podmienky v školstve zatvára slovenské školy už druhýkrát v tomto školskom roku. Kým v septembri išlo o jednodňový štrajk, koniec aktuálneho štrajku, ktorý odštartoval dnes o 6.00 h, odborári nevedia odhadnúť. Zatvoreniu škôl nezabránili ani rokovania s najvyššími predstaviteľmi štátu.

Ilustračný obrázok k článku Začal sa štrajk. Kedy skončí, netušia ani sami učitelia
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vyhlásil, že odborárom nevie vyjsť v ústrety s lepšou ponukou ako zvýšiť platy v budúcom roku o päť percent. Učitelia však naďalej požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, a to pre všetkých zamestnancov regionálneho aj vysoké školstva. Septembrový štrajk sa obišiel bez protestov, naopak, dnes zamestnanci škôl vyjdú do ulíc v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Nové školské odbory chystajú protest v Leviciach.

V mestách by mali byť kontaktné body

Program pre deti počas štrajku pripravili niektoré športoviská, centrá voľného času, knižnice či zoologické záhrady. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič vyzval starostov a primátorov, aby v obciach a mestách vytvorili tzv. kontaktné body, kde by rodičia mohli nechať svoje menšie deti. Podľa Ľubomíra Parízeka zo Združenia miest a obcí Slovenska by na týchto kontaktných miestach mohli deti strážiť napríklad učitelia na dôchodku.

Ministerstvo zriadilo krízovú radu, ktorú môže verejnosť kontaktovať na telefónnych číslach 02/59 374 888, 02/59 374 889 alebo na emailovej adrese strajk@minedu.sk. Účasť na štrajku hlási vo väčšine regiónov 70 až 80 percent základných škôl. Najviac stredných škôl, 88 percent, nebude učiť podľa odborárov v Banskobystrickom kraji, najmenej, pod 50 percent sa zúčastní v Trenčianskom kra­ji.

Do štrajku sa nezapojí väčšina cirkevných a súkromných škôl. Namiesto toho spustili petíciu, ktorou žiadajú, aby sa poslanci znova zaoberali nedávno novelizovanými zákonmi o odbornom vzdelávaní a financovaní škôl. Tie sú totiž podľa nich likvidačné a odborárom vyčítajú, že nevyužili všetky možnosti na to, aby zabránili ich prijatiu.

Okrem toho sa v petícii obracajú na zákonodarcov s prosbou, aby prijali také zákony, ktoré zabezpečia adekvátne navýšenie miezd pre všetkých zamestnancov v školstve. Niektoré súkromné a cirkevné školy však od štrajku neodradilo ani odmietavé stanovisko združení, ktoré ich zastupujú, a od dnes nevyučujú. Účasť na štrajku nahlásilo deväť súkromných a desať cirkevných stredných škôl, presné údaje o základných školách odborári nemali.

Učitelia neprijali ponúkaných 36 € mesačne

Odborový zväz rozhodol o neobmedzenom štrajku 15. októbra. Rada zväzu vtedy oficiálne vyhlásila, že neprijíma ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov školských zamestnancov. To by učiteľom prinieslo k výplate 36 eur mesačne, nepedagogickí by si prilepšili o 18 eur. Začiatok štrajku na 26. novembra si vybrali preto, že práve v týchto dňoch majú poslanci v parlamente rozhodovať o budúcoročnom rozpočte.

Napätie medzi učiteľmi pretrváva už dlhšie. V septembri minulého roka protestovalo pred Úradom vlády SR podľa údajov odborárov asi 10.000 učiteľov. Do roka a do dňa sa na jeden deň zatvorili školy. Do výstražného štrajku 13. septembra 2012 sa zapojilo asi 100.000 zames­tnancov škôl, čo bolo najviac v histórii Slovenska. Učitelia vyšli do ulíc aj v roku 2004, 12-hodinový výstražný štrajk na školách prebiehal aj v roku 2003. V tom istom roku svoju nevôľu s podmienkami v školstve učitelia vyjadrili aj v uliciach okresných a krajských miest.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM