Barbara Dallosová Správy

Záchrana Šášova pokračuje: Rastislav Uhrovič o tom, čo našu pamiatku najbližšie čaká

Myšlienke obnovy národnej kultúrnej pamiatky blízko mesta sa Združenie na záchranu hradu Šášov venuje už roky. Jej predseda ma na najbližšie obdobie konkrétny plán. Ruku k dielu okrem dobrovoľníkov opäť priložia aj nezamestnaní.

Ilustračný obrázok k článku Záchrana Šášova pokračuje: Rastislav Uhrovič o tom, čo našu pamiatku najbližšie čaká
Zdroj: Dnes24.sk

Na hrade Šášov neďaleko Žiaru nad Hronom pracujú od začiatku mája deviati ľudia z radov nezamestnaných, ktorých sa Združeniu na záchranu hradu Šášov podarilo zamestnať v rámci projektu ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Sústrediť sa chcú na barbakan a delovú vežu

Počas šiestich mesiacov budú pokračovať v projektoch, ktoré sú zamerané na barbakan a hradnú vežu. ,,Našou snahou bude komplexne zakonzervovať barbakan tak, aby sme sa už k nemu nemuseli v budúcnosti vracať, no a tiež chceme pokračovať v delovej veži, ktorá je pre nás prioritou," podotkol predseda združenia Rastislav Uhrovič s tým, že v budúcnosti by tam chceli vytvoriť určité zázemie.

Do projektu zamestnávania nezamestnaných pri obnove kultúrnych pamiatok sa združenie zapojilo už tretíkrát. ,,Prvý rok sme mali na hrade piatich nezamestnaných, druhý rok deviatich a tohto roku pokračujeme v rovnakom počte," zhodnotil Uhrovič. Ako ďalej uviedol, teraz sú medzi zamestnanými iba muži, pričom niektorí tu pracovali aj vlani. Aj keď členovia združenia vykonávajú na hrade práce aj v rámci dobrovoľníctva, súvislá práca, ktorú títo ľudia za pol roka odvedú, je podľa Uhroviča pre hrad veľkou pomocou.

Šášov je súčasťou unikátneho turistického projektu

Hrad Šášov, ktorý je neprehliadnuteľný už z diaľky, je často vyhľadávanými turistami. Nedávno sa stal tiež súčasťou Barborskej cesty, ktorá spája slávne banské mestá, vyzdvihuje ich historické pamiatky a prírodné krásy.

,,V súčasnej dobe sa tam už nachádzajú aj smerovníky," podotkol Uhrovič. V minulom roku pribudli v dolnom hrade i dva prístrešky, ktoré turistom poslúžia na oddych, ale aj ako úkryt v prípade zlých poveternostných podmienok.

Čítajte tiež:

Kus histórie, pot a drina: Pomáhať do nášho regiónu chodia aj Bratislavčania, ktorí vidia krompáč prvý raz! FOTO

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Žiari a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM