Barbara Dallosová Správy

Zákaz ťažby kyanidovým lúhovaním: Čo na to Kremnica nad zlato?

Poslanci národnej rady dnes odklepli zákaz ťažby zlata kyanidovým lúhovaním. Rady odporcov zastrešuje občianske združenie Kremnica nad Zlato. Čo si o novele myslí jeho predseda?

Ilustračný obrázok k článku Zákaz ťažby kyanidovým lúhovaním: Čo na to Kremnica nad zlato?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Kauza s ťažbou v Kremnici sa ťahá už niekoľko rokov. OZ Kremnica nad zlato malo vo veci spory aj s Obvodným banským úradom. Ešte na jar tohto roku banský úrad povolil spoločnosti Ortac hlbinnú ťažbu. Námietky voči tomuto zámeru vznieslo mesto Kremnica, niekoľko jednotlivcov a združení, medzi nimi aj OZ Kremnica nad zlato. Odporcovia ťažby ale nepochodili. „ObBÚ v Banskej Bystrici vyhodnotil predložené námietky ako nepodložené,“ konštatoval vtedy Vladimír Bubelíny z banského úradu. Viac čítajte TU.

Spoločnosť teda s ťažbou začať mohla, a presne to aj urobila. Čítajte: V Kremnici sa už ťaží: Pozrite, koľko rudy chcú vydolovať!

Dnes poslanci ťažbu kyanidovým lúhovaním úplne zakázali. V zákone tiež už nefiguruje referendum. Čítajte: Koniec kremnickej traumy? Parlament zakázal ťažbu zlata kyanidovým lúhovaním!

Čo na to odporcovia ťažby?

Zmena zákona odporcom ťažby v Kremnici v mnohom vyhovela. ,,Zákaz použitia metódy kyanidového lúhovania v SR, aj skutočnosť, že z novely bol nakoniec vypustený inštitút referenda, hodnotíme pozitívne. Už naše stanovisko z mája tohto roku hodnotilo možnosť vyhlasovať referendum každé štyri roky ako nebezpečný prvok právnej a majetkovej neistoty, ktorý by pôsobil odstrašujúco na každú serióznu investíciu v regiónoch postihnutých hrozbou ťažby," neskýva spokojnosť Ľuboš Kürthy, predseda OZ Kremnica nad zlato.

Zastaralý banský zákon

Kürty tvrdí, že bez tejto zmeny stali Kremnica aj Detva definitívne rukojemníkmi ťažobných spoločností. Na druhej strane ale nemá pocit, že by bolo dobojované. Podľa jeho slov je novela len špička ľadovca, a banský zákon potrebuje celkom novú podobu. ,,Na druhej strane si uvedomujeme, že táto legislatívna úprava v žiadnom prípade nenahrádza naliehavú potrebu koncepčnej zmeny v hospodárskej politike vládnej garnitúry. Vážnym dlhodobo neriešeným spoločenským problémom je zastaralá banská legislatíva v SR, ktorá je mentálne ukotvená v totalitnom nazeraní na postavenie občana vo vzťahu k štátnej moci," vysvetľuje.

O vyjadrenie sme požiadali aj spoločnosť Ortac, ktorá ťažbu realizovala. Doposiaľ nám stanovisko neposkytli, keď sa tak ale stane, budeme vás informovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM