Samospráva

Žarnovický jarmok terčom kritiky: Deťom chýbali najmä kolotoče!

Tradičný žarnovický jarmok vraj už nie je taký ako kedysi. Ľudia sa na júnový ročník sťažovali aj prostredníctvom sociálnych sietí. Konal sa aj na inom mieste ako pred rokom.

Ilustračný obrázok k článku Žarnovický jarmok terčom kritiky: Deťom chýbali najmä kolotoče!
Foto: Martin Károly

Ľuďom chýbali stánky i kolotoče

Tradičný Žarnovický jarmok sa tento rok nekonal priamo v uliciach mesta, ale v priestoroch štadióna. Už v prvý deň jarmoku sa na sociálnej sieti rozvírila búrlivá diskusia, ktorá rozdelila občanov do dvoch skupín.

Vo väčšine prípadov padala na jarmok ako aj miesto jeho konania ostrá kritika. „Žarnovický jarmok je z roka na rok horší a horší, o ničom, sa čudujem, že sa vlastne koná každý rok,“ napísala sklamaná návštevníčka. Viacerí sa zhodli, že chýbali stánky s rôznym tovarom a označili jarmok za trošku väčšiu tržnicu. Najmenším zas chýbali najmä kolotoče.

No našli sa aj takí, ktorým sa nové miesto pre jarmok zdalo výhodné. „Tohtoročný jarmok sa mi páči, doterajšie jarmoky znamenali kolaps dedinskej dopravy v ZC a raňajší odvoz detí do škôlky/školy predražil cestu cca o desať eur na hračky,“ napísal jeden z obyvateľov k diskusii.

Myslím že tohto ročný jarmok bol na lepšom mieste ako tie predchádzajúce aj pre predávajúcich aj kupujúcich a tiež tribúna kde bol chládok pre účinkujúcich aj obecenstvo a ked bol jarmok v meste tak to bolo o ničom,“ pridávali sa ďalší. Obyvatelia sa tiež zhodli na tom, že za chabý počet stánkov na tohtoročnom jarmoku môže slabá kúpna sila obyvateľov a vysoká miera nezamestnanosti v regióne.

Nízka kúpna sila občanov a slabé zisky jarmočníkov

Na otázku týkajúcu sa kritiky zo strany občanov sme sa opýtali Jozefa Piecku z oddelenia kultúry, mládeže a športu v Žarnovici. Podľa neho to bolo tradičné podujatie, organizované tentoraz na netradičnom mieste, primerané vzhľadom k podmienkam a možnostiam Žarnovice. V neúčasti mnohých predajcov vidí skôr ekonomický problém.

Zo strany mesta nemáme právo donútiť žiadneho predajcu či „kolotočiara“, aby sa jarmoku zúčastnil. Neviem ani o jednom predajcovi, aby mu nebol umožnený predaj, ak mal v poriadku všetky potrebné náležitosti, Viem však, a to nielen čo sa týka tohto jarmoku, že mnoho predajcov bolo nespokojných s počtom kupujúcich a hlavne s počtom predaného tovaru," komentuje Piecka.

"Kupujúcim totiž najviac chýbajú peniaze. Aj predajca si vyberá kde sa mu oplatí na jarmok prísť predávať a potom môže byť s počtom predajcov nespokojnosť. Obdobne je to aj s atrakciami. Na jarmokoch už boli viacerí záujemcovia, no nasledujúci rok radšej neprišli, pretože sa im to finančne nerentovalo,“ vyjadril sa ďalej Piecka.

K otázke chýbajúcim kolotočom dodal, že kolotoče mali vyhradený priestor každoročne mimo areálu jarmoku, avšak tento rok bol v športovom areáli aj vyhradený priestor, no neprihlásil sa žiaden záujemca. „Verím však, že v budúcnosti sa aj tieto záležitosti zlepšia, ale záleží to predovšetkým od dostatku finančných prostriedkov,“ dodal na záver Jozef Piecka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM