Barbara Dallosová Samospráva

Zatiaľ nemajú žiadnu techniku, ale už je to isté: Žiar bude mať opäť dobrovoľných hasičov!

Mesto Žiar nad Hronom bude mať po rokoch opäť Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ). Oficiálne by mal začať fungovať od začiatku mája. Zatiaľ má desať členov a ešte žiadnu techniku.

Ilustračný obrázok k článku Zatiaľ nemajú žiadnu techniku, ale už je to isté: Žiar bude mať opäť dobrovoľných hasičov!
Zdroj: TASR

Za veliteľa obnoveného DHZ bol zvolený Ján Kobelár, ktorý hovorí, že ich čaká ešte veľa práce a že sa budú snažiť oslovovať aj mladú generáciu.

Techniku zatiaľ nemajú

,,DHZ sa bude zakladať v spolupráci s profesionálnymi hasičmi, ktorí sídlia v našom meste a predpokladám, že časť z nich bude aj členmi DHZ. Takisto bude otvorený pre ďalších záujemcov," uviedol v tejto súvislosti hovorca mesta Martin Baláž.

Napokon, aj samotný novozvolený veliteľ pochádza z radov profesionálnych hasičov. Keďže zbor aktuálne nemá k dispozícii žiadnu techniku, mesto sa bude podľa Baláža snažiť ju zaobstarať, či už z vlastných zdrojov alebo prostredníctvom grantových schém, ktoré ponúka štát.

Chcú prilákať mladých

Veliteľ obnoveného dobrovoľného zboru Kobelár hovorí, že sa bude snažiť, aby zbor fungoval na dobrej úrovni. Na začiatok by sa podľa jeho slov mal zaradiť do zákonom stanovenej kategórie A, postupne sa prepracovať aj ďalej.

,,Chceli by sme osloviť aj mládež, aby sa zapájala, pretože dobrovoľné hasičstvo má niekoľko kategórií," podotkol s tým, že v súčasnosti má približne desiatku členov. Kobelár, ako profesionálny hasič, vidí vo fungovaní DHZ veľký prínos. ,,Aj minulý týždeň pri požiari v Janovej Lehote nám pomohlo približne 30 dobrovoľní­kov," dodal.

Posledný zásah pri povodniach

DHZ v Žiari nad Hronom ukončil svoju činnosť v roku 2012. Jeho vtedajším šéfom bol Branislav Šťastný, ktorý je v súčasnosti aj mestským poslancom. Ako priblížil, mesto malo v tom čase víziu, že požiarnu ochranu bude zabezpečovať prostredníctvom profesionálneho hasičského zboru. Na druhej strane je však podľa jeho slov pravdou, že bývalá požiarna stanica, situovaná v historickom centre Žiaru, potrebovala veľké investície. Takisto technika, ktorou disponovali, bola zastaraná. ,,Neinvestovalo sa do toho a dožívalo to," podotkol. Problémom bolo tiež nájsť záujemcov z radov mladých.

,,Celú agendu, ktorú sme mali, som odložil. Teším sa, že keď sa teraz zbor obnoví, tak im to odovzdám," uviedol Šťastný. Okrem zásahov sa podľa jeho slov zbor aktívne zúčastňoval aj súťaží.

,,Asi posledný zásah sme absolvovali, keď sa vybrežil Lutilský potok a voda tiekla dole miestnou časťou IBV a Pod vrškami. Vrecoval sa piesok, pomáhali sme ľuďom, aby im voda nešla do záhrad," spomína Šťastný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM