Barbara Dallosová Správy

Zatmenie Slnka: Trúfli ste si ho cvaknúť? Vyhrajte s nami skvelú cenu za jedinú fotku!

Už onedlho aj oblohu nad naším mestom čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ak sa ho chystáte sledovať a podarí sa vám ho aj zvečniť, odmeníme vás.

Ilustračný obrázok k článku Zatmenie Slnka: Trúfli ste si ho cvaknúť? Vyhrajte s nami skvelú cenu za jedinú fotku!
Zdroj: TASR

Na piatkové pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka sa už vo veľkom pripravuje aj naše planetárium Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom ponúkne verejnosti pri tejto príležitosti možnosť sledovať úkaz osobne v jeho priestoroch alebo online prostredníctvom priameho prenosu z dvoch rozličných miest.

Priamy prenos priamo z Faerských ostrovov

Priamy prenos bude možné sledovať na stránke zatmenie.szaa.org. ,,Prenos bude od času, kedy bude začiatok zatmenia u nás pozorovateľný, teda od tej 9.40 h.,„ vysvetlil riaditeľ planetária Peter Augustín. Na stránke bude možné pozorovať priamy prenos úplného zatmenia na Faerských ostrovoch, kde má planetárium svojho zamestnanca Stanislava Kanianskeho. ,,Každých 30 sekúnd nám bude posielať obrázok, ako to vyzerá,“ dodal Peter Augustín.

Na webe však bude možnosť paralelne sledovať priamy prenos fázy čiastočného zatmenia z územia Slovenska, konkrétne zo žiarskeho planetária, kde sú už na pozorovanie pripravení. Ako upozornil riaditeľ, v oboch prípadoch zohrá pri pozorovaní úkazu najdôležitejšiu úlohu počasie. ,,Toto by sa však malo podariť, pretože podľa prognóz by malo byť na celom území Slovenska jasno," dodal Peter Augustín.

Sledovať sa bude aj zo školských dvorov

Tí, čo prídu v piatok do planetária osobne, budú môcť úkaz pozorovať prostredníctvom ďalekohľadov na terase hvezdárne. ,,Ak by bol veľký záujem, tak dáme jeden ďalekohľad aj pred budovu hvezdárne," dodal riaditeľ. Úkaz bude možné pozorovať aj voľným okom, riaditeľ však upozornil, že ľudia by nemali v takomto prípade zabúdať na bezpečnosť a používať špeciálne okuliare.

Ako Peter Augustín povedal pre portál Žiar24, zatmenie sa bude sledovať aj v niekoľkých základných školách v meste, kam budú vyslaní pracovníci žiarskeho planetária.

Odfoťte zatmenie a vyhrajte

Chystáte sa aj vy sledovať tento výnimočný úkaz? Získajte viac než len zážitok. Pošlite nám fotku zatmenia, tú najlepšiu odmeníme 20 eurovým budgetom na skvelý obed alebo večeru v žiarskej reštaurácii Hotela Luna. Spravte si chute už teraz a pozrite, čo by ste si z bohatého jedálneho lístka vybrali.

Samozrejme, že nemusíte fotiť len slnko v zatmení, ale aj celkovú atmosféru v uliciach, či pohľady na krajinu, počas neho. Technické zvládnutie fotky v tomto prípade nie je podstatné, dôležitý je nápad!

Najlepšie budú zverejnené aj na našom webe.

Fotografie nám posielajte na ziar@global24.sk. Aby sme víťaza mohli čo najskôr kontaktovať, uveďte aj celé meno a telefonický kontakt. Súťaž vyhodnotíme v pondelok 23. marca.

Zvýšte svoje šance a čítajte, ako fotiť zatmenie.

Viac o blížiacom sa zatmení Slnka čítajte tu: Zatmenie v našom meste: Koľko Slnka sa stratí nad Žiarom a kedy presne?!

Zdroj: TASR, Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM