Barbara Dallosová Rôzne Správy

Zažite niečo nové: 5 TIPOV na neokukané výlety v okolí Žiaru

Máte pocit, že už ste videli a zažili všetko, čo naše okolie ponúka? No schválne...

Ilustračný obrázok k článku Zažite niečo nové: 5 TIPOV  na neokukané výlety v okolí Žiaru
Zdroj: TASR

Kto neabsolvoval prechádzku na Šibák, výstup na Sitno, alebo si nevychutnal výhľad z krahulskej rozhľadne, azda ani nie je z našich končín. Naše okolie ponúka nemálo možností na letné výlety, ktoré si mnohí radi zopakujeme aj viackrát ročne. My sme však hľadali nápady, ktoré ste možno ešte neskúsili, alebo o nich dokonca ani nepočuli… Inšpirujte sa.

Bodyzorbing

Ak máte radi výzvy a viete si zo seba spraviť tak trochu srandu, toto by mohlo byť niečo pre vás. Bodyzorbing je suchozemským variantom aguazorbingu, aký poznáme z niektorých kúpalísk. Možnosť zabaviť sa sami na sebe a svojich priateľoch pri pokusoch obratne sa pohybovať v prehľadných vzduchom napustených guliach ponúka neďaleké stredisko Salamandra resort.

Ferrata na Skalke

Hoci si ferrata veľmi rýchlo získala priaznivcov, v regióne ešte stále patrí medzi novinky. Via ferrata, skloňovaná aj ako najnáročnejšia ferrata na Slovensku, ponúka tri cesty s rôznou obtiažnosťou. Na svoje si tak prídu skúsenejší turisti i rodiny s deťmi. Spestriť výlet na Skalku má tiež nová požičovňa kolobežiek a kolieskových lyží.

Botanická záhrada v meste

Banská Štiavnica sa okrem spleti historických uličiek dýchajúcich svojskou atmosférou pýši aj vlastnou botanickou záhradou. Tá sa nachádza v areáli historickej Baníckej a lesníckej akadémie. Škola má v meste dlhoročnú tradíciu a záhrada spolu s ňou. Už od prvej polovice 19. storočia sa tu pre potreby lesníckej výučby vysádzali domáce aj cudzokrajné dreviny, z nich medzi najzaujímavejšie patria sekvojovce mamutie a céder.

Starohutský vodopád

Pôsobivé diela prírody nájdete aj ak sa vyberiete smerom na Novú Baňu. Starohutský vodopád je národnou prírodnou pamiatkou a zároveň prvou zastávkou náučného chodníka Vojšín. Nájdete ho približne 300 metrov od Starej Huty, ktorá je časťou Novej Bane. Vodopád nad potôčikom vlievajúcim sa do Starohutského potoka je balzamom na dušu. Ak ste hladní po pekných panorámach, náučný chodník sa oplatí prejsť aj celý.

Cyklistika trochu inak

Milovníci dvoch kolies určite vedia, že v našom regióne je z čoho vyberať. Splete cyklotrás sú v lete skvelou možnosťou ako spraviť niečo pre svoje telo a zároveň nakŕmiť dušu krásnymi výhľadmi. Cyklistika však vie byť náročná. Pre tých, ktorí si netrúfajú, nemajú až takú formu, alebo chcú len skúsiť niečo trochu iné, je tu požičovňa elektrobicyklov. Bicykle s prídavným elektromotorom, ktorý znásobuje kinetickú energiu vytváranú človekom, nájdete v centre Banskej Štiavnice (Grand Matej).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM