Barbara Dallosová Rôzne

Zdobili kraslice, piekli barančekov: Výrobky zručných seniorov zožali úspech na veľkonočných trhoch! FOTO

Veľkonočné trhy patria v neďalekej obci k obľúbeným podujatiam. Najviac ním ale vraj žijú seniori z tamojšieho zariadenia. Tento rok pomáhali s výzdobou, a na predajných stolíkoch nechýbali ani výrobky z ich rúk.

Ilustračný obrázok k článku Zdobili kraslice, piekli barančekov: Výrobky zručných seniorov zožali úspech na veľkonočných trhoch! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Obed Janova Lehota ctí tradície predkov, no nebráni sa ani novinkám. Príkladom je i znovunájdená tradícia, ktorá našla odozvu u obyvateľov a tak sa v obci každoročne pred veľkou nocou schádzajú na veľkonočných trhoch.

Svoje výrobky môže na predajný stôl vyložiť ktokoľvek, kto naberie odvahu. Predávajú sa za symbolické ceny a výťažok putuje na dobrú vec. Žiaci obecnej základnej školy a klienti Domova sociálnych služieb (DSS) Nádej ich využijú na kúpu materiálu potrebného k tvorivej činnosti a terapii.

Na tohtoročných trhoch (1.4.2015) mohli návštevníci vyberať z výrobkov šikovných občanov, žiakov základnej školy, výrobkov, ktoré vyrobili terénne sociálne pracovníčky spolu so svojimi zverencami v tvorivých dielňach, či malých umeleckých dielok klientov Domova sociálnych služieb.

A práve čiperní seniori z DSS žijú podľa pracovníčok zariadenia touto akciou doslova žijú. ,,Spolu s terapeutickými pracovníčkami sa spolupodieľali nielen na výzdobe interiéru, ale pilne pracovali na zhotovovaní rôznorodých výrobkov s veľkonočnou tématikou – vajíčka maľované tradične i novými technikami, vence, vonné vrecúška, zvieratká z látky, vlnené kuriatka, či sladké barančeky, ktoré klienti s láskou piekli i zdobili," vysvetľuje jedna z pracovníčok DSS Nádej.

Zariadenie spolupracuje tiež s deťmi zo základnej a materskej školy v obci. Pri výrobe milých drobností na veľkonočné trhy sa teda stretli seniori i školáci. Hoci mnohých od seba delilo i niekoľko generácií, ukázali, že šikovné ruky majú všetci. Odmenou im ale nebol len pocit z dobre vykonanej práce. Na trhoch sa účastníci občerstvili hodovými dobrotami ako sú lokše s husacou pečienkou, klobásky, a samozrejme, varené vínko.

Žiakov základnej školy a seniorov spojila výroba veľkonočných drobností
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM