Martin Károly Rôzne

Združenie na záchranu hradu Revište získalo nájomnú zmluvu na pozemok

Žarnovica 9. januára - Združeniu na záchranu hradu Revište, ktorý sa nachádza v žarnovickej mestskej časti Revištské Podzámčie, sa podarilo získať nájomnú zmluvu na pozemok pod hradom. Členovia združenia tak hovoria o dobrej správe, chcú sa totiž uch

Podľa predsedu správnej rady združenia Vladimíra Černáka je nájomná zmluva s Lesmi SR približne 800 eur ročne. Spôsobov, ako tieto prostriedky potrebné na zaplatenie nájmu získať, je podľa Černáka niekoľko. „Budeme ich musieť získať nejakou zbierkou, príspevkami alebo žiadať Lesy SR o nejakú dotáciu vo forme odpustenia týchto poplatkov. Možno oslovíme starostov okolitých obcí, aby sme sa na nájomné vyzbierali,“ podotkol.

Na ďalšiu záchranu hradu chce združenie získať prostriedky aj od štátu. „Ide o veci, ktoré sa ani tak netýkajú samotnej opravy hradu. Potrebujeme však urobiť geometrické zameranie hradu, jeho pasportizáciu, čiže tam chceme dať vypracovať statický posudok. To sú prvé veci, ktoré potrebujeme spraviť,“ vysvetlil Černák.

Združenie na záchranu hradu Revište vzniklo na jar 2011. Ruiny hradu, ktorý pochádza pravdepodobne z 13. storočia, sa v súčasnosti rozpadávajú. Dobrovoľníci ho preto chcú vyčistiť a urobiť základné opatrenia, aby bol pre návštevníkov bezpečnejší. Len niekoľko dní po tom, čo sa na hrade konala v auguste 2011 prvá brigáda na jeho záchranu, sa na hrade zrútil veľký hradný múr.

Zdroj: TASR

Súvisiace články: [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.109502_Na-hrade-Reviste-spadol-velky-hradny-mur-]Na hrade Revište spadol veľký hradný múr [/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.109181_Na-hrade-Reviste-sa-brigadovalo]Na hrade Revište sa brigádovalo[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM