Martin Károly Rôzne

Žiakom sa skončili 19-dňové prázdniny

Dlhé 19-dňové vianočné a novoročné prázdniny sa žiakom základných a stredných škôl skončili. V pondelok 11. januára znova nastúpia do školy. Bez voľna však nezostanú dlho, 1. februára budú opäť oddychovať jeden deň, po odovzdávaní polročného vysvedče

V tomto školskom roku strávi zhruba 190 dní v laviciach približne 448.000 detí v základných školách, vyše 28.000 žiakov v špeciálnych ZŠ a viac ako 291.000 stredoš­kolákov.
Po polročných prázdninách si oddýchnu najbližšie počas jarných. Tie prebehnú v jednotlivých krajoch tradične rozdielne. Žiakom z Košického a Prešovského kraja sa začnú tretí februárový týždeň, od 15. do 19. februára.
Po nich ostanú týždeň doma školáci z Banskobystric­kého, Žilinského a Trenčianskeho kraja, a to od 22. do 26. februára. Prvý marcový týždeň si zase od školy oddýchnu žiaci v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.
Veľkonočné prázdniny budú mať školopovinní chlapci a dievčatá od štvrtka do utorka, 1. až 6. apríla. Školský rok sa skončí 30. júna a začnú sa dva mesiace prázdnin.
Minister školstva môže prerušiť vyučovanie na nevyhnutné obdobie aj v prípade nepredvídateľných pohrôm, ako je napríklad epidémia či pandémia alebo závažná udalosť ohrozujúca život a zdravie detí. Riaditeľ školy musí potom zabezpečiť náhradné vyučovanie, a to aj v čase prázdnin či v dňoch pracovného pokoja.
Podľa platnej vyhlášky má riaditeľ školy právo zo závažných dôvodov poskytnúť školám aj ďalšie dni voľna, avšak len so súhlasom orgánu miestnej štátnej správy v školstve. V prípade, že ide o cirkevnú školu, považuje sa za závažný dôvod voľna aj významný cirkevný sviatok.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM