Správy Samospráva

Žiar ako prvé mesto na Slovensku: Ďalší zlepšovák v nakladaní s odpadom

V prvej fáze bude projekt odskúšaný na približne 600 domácnostiach. Podľa radnice systém tak, ako ho zavádzajú v Žiari, zatiaľ na Slovensku neprevádzkuje žiadne mesto.

Ilustračný obrázok k článku Žiar ako prvé mesto na Slovensku: Ďalší zlepšovák v nakladaní s odpadom
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Žiarska samospráva plánuje v najbližších mesiacoch spustiť triedený zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností.

Pilotná fáza v desiatich stojiskách

Do pilotnej fázy budú zapojené domácnosti z komplexnej bytovej výstavby. Odpad budú následne zhodnocovať v Centre zhodnocovania odpadov (CZO) Žiar nad Hronom. ,,Táto snaha vyplynula z toho, že už máme niekoľkoročné skúsenosti s triedeným zberom kuchynského odpadu zo škôl a škôlok v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta," priblížil pre TASR vedúci odboru odpadového hospodárstva žiarskeho mestského úradu Ján Vinarčík. Ďalším dôvodom je fakt, že mesto prevádzkuje vlastné CZO, ktorého súčasťou je aj technologický súbor fermentácia – bioplynová stanica, ktorý má uzol hygienizácie kuchynského a reštauračného odpadu.

,,Samozrejme na začiatok nemáme veľké oči, pretože analýzy nášho zmesového komunálneho odpadu ukazujú, že až 50 percent z neho tvorí biologicky rozložiteľný odpad z domácností. Pri množstve 3000 ton ročne by tvorilo pri dokonalom vytriedení až 1500 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu," podotkol Vinarčík s tým, že na spracovanie takéhoto množstva dnes ešte nie je CZO pripravené.

V pilotnej fáze bude zber tohto odpadu realizovaný v desiatich stojiskách, čo je približne 600 domácností. ,,Keď zvládneme túto etapu, budeme postupne počet stojísk rozširovať," dodal Vinarčík. V praxi to bude znamenať, že domácnosti dostanú desať litrové zberné nádoby, do ktorých budú odpad zbierať.

V stojiskách budú umiestnené zatvárateľné zberové nádoby, do nich budú obyvatelia odpad vysýpať. Harmonogram ich vývozu bude upravený podľa potrieb a prvotných skúsenostiach s ich vývozom.

Nikde inde na Slovensku

Kuchynský odpad budú spracovávať v bioplynovej stanici, kde v súčasnosti zhodnocujú zelený odpad, teda pokosenú trávu, lístie či štiepku.

,,Keď budeme mať tento proces zastabilizovaný, môžeme zhygienizovaný kuchynský odpad pridávať do vsádzky do fermentorov," vysvetlil Vinarčík. Triedenie kuchynského odpadu z domácností tak, ako ho v Žiari nad Hronom zavádzajú, zatiaľ podľa jeho slov na Slovensku neprevádzkuje žiadne mesto.

Zavedenie zberu je podľa Vinarčíka otázkou niekoľkých mesiacov. ,,Do konca roka chceme mať tento zber zavedený aspoň v časti stojísk," dodal. Čo budú môcť obyvatelia do nádob odhadzovať a naopak, aký odpad do nádob nepatrí, samospráva zadefinovala aj vo všeobecne záväznom nariadení. Nevhodné sú podľa Vinarčíka napríklad tekuté zložky kuchynského odpadu ako napríklad polievky a omáčky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM