Barbara Dallosová Správy

Žiar bude mať novú ulicu: Pozrite, ako sa bude po novom volať mestská časť SEVER!

Nedávno sme videli prvé vizualizácie novej obytnej časti, oddnes poznáme už aj jej názov. Bude niesť meno známeho žiarskeho rodáka. Prečítajte si, ktorého....

Ilustračný obrázok k článku Žiar bude mať novú ulicu: Pozrite, ako sa bude po novom volať mestská časť SEVER!
Zdroj: Dnes24.sk

Podnet na názov prišiel priamo od Miestneho odboru Matice Slovenskej. Na zasadnutí mestského zastupiteľstva ho dnes predstavila Stanislava Holosová zo žiarskeho Stavebného úradu. Ulica bude po žiarskom rodákovi, insitnom maliarovi Júliusovi Považanovi. ,,Považan je osobnosťou mesta. Podľa jeho mena nesie pomenovanie aj galéria a je pochovaný na miestnom cintoríne," vyvetlila Holosová.

Vizualizáciu plánovanej obytnej časti nájdete v článku: Nová plánovaná žiarska štvrť SEVER: Pribudnú domy, obchody a reštiky, pozrite si aktuálne vizualizácie

Dukelskí alebo Duklianski hrdinovia?

Na stretnutí zastupiteľstva sa pretriasali aj názvy iných žiarskych ulíc. Jazykovedné hádanky dali zabrať aj samotným poslancom. Hoci niektoré pôvodné názvy ulíc nie sú celkom správne, mesto sa rozhodlo ich ponechať. Napríklad Ulica Dukelských hrdinov by sa mala volať Ulica Duklianskych hrdinov.

A ak si zo základnej školy pamätáte zákon o rytmickom krátení, mal by vám zarezonovať názov Ulica Dr. Jánského, ktorá tento jazykový jav úplne ignoruje. Dôvody prečo sa názvy meniť nebudú sú praktické – zmeny názvov ulíc by priniesli potrebu meniť viaceré doklady u veľkej časti obyvateľov.

Nová žiarska štvrť SEVER: Takto by mala vyzerať
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM