Barbara Dallosová Správy

Žiar čaká babie leto, ako sa patrí: Vydrží ale do jarmoku?

Niekoľko dní má byť podľa pozorovateľa počasia Jána Wolfa vyslovene letných. Pripravte sa najbližšie obdobie s predpoveďou šitou pre Žiar.

Ilustračný obrázok k článku Žiar čaká babie leto, ako sa patrí: Vydrží ale do jarmoku?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Minulý týždeň začala na severnej pologuli astronomická jeseň. Počasie je ešte vrtošivé, chladné rána strieda poobedné slniečko. V uliciach mesta tak ešte stretneme vyletnených i zababušených Žiarčanov.

Babie leto začalo

Ako vysvetľuje pozorovateľ počasia a amatérsky meteorológ Ján Wolf, aj napriek studeným ránam v minulom týždni, kedy v Žiari nad Hronom klesla teplota na 1,8 °C a v prízemnej vrstve až na –0,5 °C, klimatologické modely udávajú, že nás čaká teplotne nadpriemerná jeseň. Babie leto už podľa Wolfa prebieha, vrcholiť však ešte len bude.

,,Na konci septembra a na začiatku októbra prejde babie leto na niekoľko dní do letného, na toto ročné obdobie veľmi teplého počasia. Naposledy sme na začiatku októbra mali rekordne vysoké teploty v roku 2011, kedy sme 1. októbra toho roku, namerali maximálnu dennú teplotu 28,6 °C," hovorí Wolf.

V nasledujúcich dňoch, od 28.9. do 5.10., sa podľa predpovede Jána Wolfa mierne oteplí, nakoľko k nám začne prúdiť teplejší vzduch od juhozápadu. ,,Teploty cez deň by mali vystúpiť na 22 °C až 24 °C. Na prelome mesiacov bude teplo aj v noci, čo znamená, že prízemné mrazy nebudú mať žiadnu šancu," avizuje Wolf.

Ochladenie pred jarmokom

Očakávané ochladenie okolo 5. októbra 2016 na chvíľu preruší babie leto, no má byť len krátkodobé. Pri zväčšenej oblačnosti máme podľa Jána Wolfa očakávať ojedinele aj prehánky a bude tiež o niečo chladnejšie, 16 °C až 18 °C.

,,Advekcia teplého vzduchu nad centrálnou Európou by sa mohla opäť obnoviť a babie leto, by sa tak opäť vrátilo.Slnka bude napriek skracujúcim sa dňom (najbližšie 2 týždne) nadbytok a aj na horách sa očakáva slnečné a teplé počasie, vhodné na turistiku. Záhradkákov tiež ešte nemusia trápiť ranné mrazy, pretože sa na chvíľu odmlčia," konkretizuje vášnivý pozorovateľ počasia.

,,Z uvádzaného vyplýva, že by sa mal žiarsky jarmok, čo sa počasia týka, vydariť. Nebude teda také, ako pred rokom. Počas jarmoku, bude prevládať polojasné počasie, zrána sa vyskytnú hmly alebo nízka oblačnosť. Ráno bude čerstvo 7°C až 5 °C, cez deň 19 °C až 21 °C," predpovedá na jarmočný víkend Ján Wolf.

Čítajte tiež:

Vínny stan na Žiarskom jarmoku s vlastným programom: Čo všetko sa bude diať dnu?

Program Žiarskeho jarmoku je vonku: Dianie na pódiu na celé tri dni

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM