Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiar má mať novú ulicu: Ktorá to je a po kom sa bude volať?

Novinka na mape nášho mesta. Žiar nad Hronom má mať o ulicu viac a radnica už vie, po kom ju chce pomenovať.

Ilustračný obrázok k článku Žiar má mať novú ulicu: Ktorá to je a po kom sa bude volať?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Do spleti ulíc, ktoré tvoria naše mesto, má pribudnúť ďalšia. Jej názov bude ukotvený vo Všeobecne záväznom nariadení (VZN), ktorého návrh dostanú na stôl poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) na najbližšom rokovaní (22.2.).

Ako upresnil vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, novou ulicou má byť mladá obytná časť s výstavbou za Materskou školou (Sládkovičova 1), smerom na zimný štadión. Niesť má známeho žiarskeho lekára MUDr. Jána Straku.

,,Chceli sme ulicu pomenovať po súčasnej osobnosti, po niekom z našich moderných dejín. Komisia vybrala pána Straku, ktorý sa pričinil o vznik gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Žiari nad Hronom a zanechal tu hlbokú stopu. Na jeho počesť sa v Žiari každoročne stretávajú odborníci z celého Slovenska na konferencii Deň primára Straku," vysvetľuje Baláž a ako dodáva, Jána Straku vybrala komisia tiež z toho titulu, že nová ulica sa nachádza blízko budovy Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom.

Ako spomína kronika mesta, primár Straka bol obľúbený a vyhľadávaný nielen pre svoju profesionalitu, ale aj pre ľudský prístup k pacientkam. Príbeh výraznej žiarskej osobnosti ukončila 26. marca v roku 1977 tragická autonehoda. O život v tento smutný deň prišli okrem Jána Straku i jeho najmladší syn a vnuk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM