Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiar, to nie je len socialistická výstavba: Hlasujete za naj historickú dominantu! FOTO

Aj v predovšetkým priemyselnom meste, akým je to naše, sa skrývajú miesta dýchajúce minulosťou. Rozhodnite o tom najpôsobivejšom.

Ilustračný obrázok k článku Žiar, to nie je len socialistická výstavba: Hlasujete za naj historickú dominantu! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Historický Park Štefana Moysesa

Mestský Park Štefana Moysesa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, je obľúbeným zákutím na útek z betónového mesta. Prechádzka ním je zážitkom v každom ročnom období. Park bol v minulosti súčasťou biskupského kaštieľa vo vtedajšom Svätom kríži. Najznámejším biskupom, ktorý tu sídlil bol Štefan Moyses. Uličky parku lemujú stáročné lipy, na jeho konci nájdeme fontánu a pri bočnom vstupe pavilón, ktorý v minulosti slúžil ako salónik.

Kaštieľ

Renesančno-barokový kaštieľ, ktorý dal v sedemnástom storočí postaviť arcibiskup Peter Pázmáň, má popredné miesto v kultúrno-historickom dedičstve nášho mesta. Kedysi bol kaštieľ letným sídlom banskobystrických biskupov. V súčasnosti slúžia priestory dýchajúce históriou Súkromnej obchodnej akadémii. Kaštieľ je výrazným historickým momentom nášho inak priemyselného mestečka. Návštevníkov víta hneď pri vjazde.

Starý kostol

Medzi architektonické pamiatky, na ktoré môžeme byť pyšní, bez pochyby patrí Kostol Povýšenia sv. Kríža, medzi Žiarčanmi známy jednoducho ako starý kostol. Klasicistický dvojvežový kostol bol postavený na začiatku 19. storočia. V kostole je krypta, v ktorej je medzi inými pochovaná aj významná osobnosť spätá s naším mestom, banskobystrický biskup a prvý predseda Matice slovenskej, Štefan Moyses. Kostol dýcha špeciálnou atmosférou a je tiež obľúbeným miestom na svadobné obrady.

Svätokrížske námestie

Námestie bolo založené v roku 1246 spolu s výsadami zemepanského mestečka, ktoré udelil Svätému Krížu ostrihomský arcibiskup Štefan Vanča. Je obostavané domami, pravdepodobne stojacimi na starších základoch. Jedným z nich je aj Svätokrížsky dom, ktorý mesto postupne rekonštruuje do autentickej podoby a chce z neho urobiť akési žiarske múzeum. Námestie má podlhovastý tvar typický pre stredoveké námestia, v minulosti uprostred stála budova radnice. V súčasnosti býva námestie centrom Žiarskeho jarmoku.

Šášovský hrad

Ruiny hradu sa týčia nad mestskou časťou Šášovské Podhradie. Hrad z 13. storočia sa týči na skalnej vyvýšenie v nadmorskej výške 340 metrov. S hradom sa spájajú známe povesti a azda nie je Žiarčan, ktorý by túto dominantu aspoň raz nenavštívil. Obnove hradu sa roky venuje Zrduženie na záchranu hradu Šášov a v lete tu návštevníci stretávajú na Šášovských hradných hrách.

FOTO: Miesta v Žiari, ktoré dýchajú históriou
9
Galéria
Ktorá z historických dominánt Žiaru nad Hronom je pre vás TOP?

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM