Barbara Dallosová Správy

Žiarčan Lukáš má toho dosť: Čo na parkovanie za poštou hovoria kompetentní? FOTO

Podľa nášho čitateľa za poštou parkuje auto na aute, prejsť majú problém aj chodci. Pýtali sme sa mestských policajtov, radnice i pošty.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčan Lukáš má toho dosť: Čo na parkovanie za poštou hovoria kompetentní? FOTO
4
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Na situáciu s parkovaním za pobočkou Slovenskej pošty na Námestí Matice slovenskej nás upozornil čitateľ Lukáš. Jiráskova ulica, ktorá poštu lemuje zo zadnej strany, je podľa jeho slov denne plná áut parkujúcich na chodníkoch a pri výjazde z parkoviska pre vozidlá pošty. To má podľa Lukáša strpčovať život obyvateľom blízkych bytoviek, prechádzajúcim vodičom, vozidlám pošty ale aj chodcom.

Zaprataná ulica

Podľa Lukáša vzniklo v centre veľa nových parkovacích miest, napriek tomu vída nemálo arogantných vodičov, ktorí neustále parkujú po chodníkoch. Na Jiráskovej ulici je to podľa neho už každodenná rutina.

,,Niekedy stoja autá priamo pred poštovými dodávkami a tie nemôžu odísť. To isté sa deje pri blízkej kaviarni. Počet áut, ktoré stoja na chodníku, sa pohybuje aj do desať, niekedy je sotva možné autom cez ulicu prejsť," opisuje Lukáš parkovanie na Jiráskovej s tým, že najkritickejšie sú hodiny medzi ôsmou ráno a treťou popoludní.

Ako hovorí, problém zaparkovať tu majú obyvatelia bytovky oproti pošte a ulica zaplnená autami prekáža i peším. ,,Nastavané autá na chodníku stále zavadzajú a mamičky s kočíkmi tiež nemajú šancu prejsť, iba ak po tráve. Niektorí šoféri sú už natoľko vycvičení, že ani nemajú záujem využiť voľné parkovacie miesto, ktoré je označené a rovno zaparkujú na chodníku, veď je to predsa bližšie do obchodu a tak podobne," vysvetľuje čitateľ.

Na chodníku zastať smiete, ale…

Na parkovanie na Jiráskovej sme sa opýtali náčelníka žiarskej Mestskej polície Róberta Šišku. Podľa šéfa mestských všeobecne podľa zákona o cestnej premávke parkovanie na chodníku možné je. ,,Podľa zákona o cestnej premávke vodič zastaviť a stáť na chodníku nesmie. Výnimkou je, ak ponechá voľný priestor minimálne o šírke 1,5 m. Súčasne však takýmto státím nesmie ohroziť ani obmedziť iných účastníkov cestnej premávky. Nesmie napríklad svojím vozidlom brániť vo výjazde z parkovacích miest iným vozidlám alebo brániť vo výhľade v križovatke a pod." ozrejmuje Šiška.

Chodník v dotknutom úseku Jiráskovej ulice má podľa Róberta Šišku premenlivú šírku od 2,80 m (pre poštou) po 3,90 m (kaviareň). Z uvedených fotiek však náčelník nevie posúdiť šírku chodníka, pretože každý priestupok policajti posudzujú individuálne. Niekto totiž môže zabrať väčšiu, iný menšiu časť chodníka, zavisiac aj od šírky auta.

Poštové dodávky odchádzajú ráno

,,Pokiaľ ide o tzv. parkovisko Slovenskej pošty, celá táto lokalita podľa môjho osobného názoru vyžaduje komplexné dopravné riešenie so zainteresovaním aj samotnej Slovenskej pošty. Stojace vozidlá evidentne bránia vo výjazde vozidlám pošty z parkujúcich miest. Na druhej strane, uvedené spevnené plochy, ktoré pošta využíva ako odstavnú plochu pre svoje vozidlá, nie sú ako parkovisko označené ani nie je na nich vyznačený spôsob státia," konštatuje Šiška.

Hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková to vysvetľuje tým, že pozemok, na ktorom služobné dodávky parkujú, je vo vlastníctve Slovenskej pošty, a teda nie je nutné vyznačiť ich ako vyhradené. Podľa hovorkyne vozidlá pošty vychádzajú z parkovacích miest predovšetkým ráno a s výraznejšími problémami sa tak nepotýkajú.

,,Počas dennej prevádzky sa vodiči stretávajú s intenzívnejším zaťažením tejto lokality; tento stav však dosiaľ nenadobudol rozmery, ktoré by zabránili výjazdu našich vozidiel a ohrozeniu poštovej prepravy," uviedla v mene Slovenskej pošty Macková.

Mesto zmeny nezvažuje

Žiarska mestská polícia na týchto miestach neeviduje zvýšený počet priestupkov, nejaké problémy už ale v lokalite riešila. ,,V minulosti sme zaznamenali podnety občanov na parkovanie pred blízkou kaviarňou, ktoré MsP riešila, a to aj s majiteľom kaviarne. Pokiaľ ide o státie vozidiel na chodníku pred poštou, išlo o situácie keď bol ponechaný dostatočný priestor (1,5 m) na prechádzanie chodcov," dodáva Róbert Šiška.

Za priestupok v statickej doprave môžu podľa Šišku policajti uložiť na mieste pokutu do 50 eur, s výnimkou porušenia pravidiel cestnej premávky zvlášť závažným spôsobom, kedy sa pokuta môže vyšplhať až na 150 eur.

O zmenách v rozložení parkovacích miest na Jiráskovej neuvažuje ani mesto. Podľa vedúceho Kancelárie primátora mesta Martina Baláža radnica oficiálne sťažnosti na parkovanie v tejto lokalite neeviduje a nakoľko minulý rok výrazne posilnila parkovanie v centre, nové miesta budovať neplánuje.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM