Martin Károly Rôzne

Žiarčan s downovým syndrómom priniesol zlato z Malorky

Tomáš Valach zo Žiaru nad Hronom rád pláva už od svojich štyroch rokov. O víťazstve na špeciálnej olympiáde sa mu ale ani nesnívalo. Obstál v konkurencii 360-tich európskych pretekárov.

Žiar nad Hronom 7. novembra /Žiar24/ – Slovenské hnutie špeciálnych olympiád na týchto pretekoch úspešne a dôstojne reprezentovali štyria športovci. Sily so svojimi súpermi si medzi 14. až 18– tym októbrom, zmerali v disciplínach 50 a 100m prsia a 50m voľným spôsobom dvaja plavci a dve plavkyne zo Slovenska. Šesťčlenná výprava priniesla na Slovensko šesť cenných kovov.

Tomáš je zo svojho výkonu nesmierne šťastný. „Najviac sa mi páčilo, keď hrala slovenská hymna“, hovorí so slzami v očiach. „Chcem poďakovať svojej mamičke, ktorá mi vo všetkom pomáha a mám ju veľmi rád!“ Pri tomto vyznaní sa slzám neubráni ani Tomášova mama. Žijú spolu sami v jednom zo žiarskych panelákov. „Tomáško zbožňuje plávanie. Na plavárni je každý deň. No ani v kútiku duše som neverila, že Tomáš vyhrá. Keď mi to na letisku v Bratislave oznámili, nemohla som tomu uveriť ale bol to krásny pocit “ dodáva Mária Valachová. Okrem zlatej si tomáš „vyplával“ aj 5-te miesto.

Slovenské hnutie špeciálnych olympiád je organizácia zastrešujúca športovcov s mentálnym a kombinovaným postihnutím (v súčasnosti viac než 2000 športovcov z viac než sedemdesiatich registrovaných športových klubov). Počas svojej viac než šestnásťročnej existencie sa snaží prostredníctvom športových aktivít, celoročného tréningu a súťaží zlepšiť kvalitu života detí a dospelých s mentálnym postihnutím, a tak napomôcť ich sociálnej inklúzii. Okrem šestnástich letných a zimných olympijských druhov športu, je program Špeciálnych olympiád obohatený projektmi ako Unifikovaný šport, Zdraví športovci, Pridaj sa! Najdlhšiu tradíciu zo spomínaných projektov má práve Unifikovaný šport, ktorý spája do jedného družstva športovcov s postihnutím a ich rovesníkov bez postihnutia, najčastejšie v rámci kolektívnych športov (futbal, volejbal) alebo skupinových disciplín (atletické, plavecké štafety, štafety v bežeckom lyžovaní, štvorhra v tenise a stolnom tenise). Slovenské hnutie špeciálnych olympiád je členom Medzinárodného hnutia Special Olympics, ktoré vzniklo 1968 v USA. Zakladateľkou Special Olympics International je Eunice Kennedy Shriverová. Hnutie sa postupne rozšírilo do celého sveta a v súčasnosti registruje viac než 180 krajín. Tomášovi zablahoželal aj žiarsky primátor Ivan Černaj. Daroval mu voľný vstup na žiarsku krytú plaváreň.

Čo je downov syndróm: Downov syndróm alebo trizómia 21 je vrodený defekt spôsobený spravidla prebytočným chromozómom na 21. chromozómovom páre. Navonok sa prejavuje abnormalitami v štruktúre a funkcii tela. Downov syndróm (DS) je najčastejším ochorením spôsobeným poruchou chromozómov. Vyskytuje sa u 1 zo 650 narodených detí. U ľudí s DS sa 21. chromozmóm alebo jeho časť vyskytuje v každej bunke namiesto zvyčajného dvojnásobku trojnásobne – tzv. trizómia 21. To znamená, že v každej bunke je 47 chromozómov namiesto 46. Väčšinou existuje strojnásobenie celého chromozómu (voľná trizómia). Zriedkavá je translokačná trizómia, pri ktorej sa nadpočetný úsek chromozómu 21 prichytáva na iný chromozóm. Len pri translokačnej trizómii 21 môže byť prenášačom jeden z rodičov, následkom toho sa môže v jednej rodine narodiť viac detí s DS. Voľná trizómia sa ale vyskytuje náhodne a pravdepodobnosť ochorenia dieťaťa sa zvyšuje s vekom matky. Za príčinu sa tiež považuje pôsobenie exogénnych faktorov (ionizačné žiarenie, vírusy, chemikálie)

V minulosti zomieralo 75% pacientov s DS pred pubertou a 90% pred 25. rokom. V súčastnosti sa vďaka včasnej liečbe sprievodných ochorení priemerná dĺžka života posúva vyššie. Ľudia s DS sa môžu dožiť 50 rokov a viac. /mak/

Tomasovo vitazstvo
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM