Barbara Dallosová Rôzne

Žiarčania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!

Obdobie vytúžených dovoleniek je tu a všetci si už brúsime zuby na chytanie bronzu na pláži, osvieženie v mori a najmä, niekoľkodňový útek od bežných starostí. My sme zisťovali, kam to tento rok Žiarčanov láka najviac, či ako hlboko majú pri výbere dovolenky do vrecka...

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!
Zdroj: TASR

Neporaziteľná trojka

Bulharsko, Chorvátsko, Turecko. To sú krajiny, ktoré padali z úst pracovníkov žiarskych cestoviek najčastejšie. Závažiť vraj zvykne nielen cena a spôsob dopravy, ale napríklad i miesto odletu. Mimoriadne obľúbené sú u obyvateľov nášho mesta dovolenky s odletom z neďalekého Sliača.

Zdá sa však, že nie všetkých Žiarčanov baví len vylihovať na pláži. Podľa konateľky CK Galeb Evy Sklenárovej v posledných rokoch stúpa záujem aj o poznávacie zájazdy. ,,U nás je stále najpredávanejšie Chorvátsko, ale dosť veľa sa kupujú aj poznávacie zájazdy do európskych metropol ako Londýn, Krakow, Budapešť, Viedeň, či Praha. Najobľúbenejší z poznávacích zájazdov vo všeobecnosti je práve Londýn," vysvetľuje Sklenárová.

Do Chorvátska najradšej autom

Dostať sa i do vzdialenejšej destinácie za pár hodín už nie je hudbou budúcnosti. Podľa viacerých cestoviek je spôsob dopravy často najmä otázkou rozpočtu. ,,Je to najmä otázka financií. My predávame skôr letecké zájazdy, lebo autobusy robíme len do Chorvátska a Talianska, takže Grécko a Bulharsko odpadá. Zavážiť môže aj miesto odletu, žiadaný je odlet zo Sliača. A napríklad, keď Chorvátsko, tak autom. Lebo už keď idú štyria, tak je pre nich určite zaujímavejšie a komfornejšie ísť vlastným autom, pokiaľ ho majú a trúfnu si odšoférovať," vysvetlila Krajčiová z cestovnej kancelárie Satur.

Aj podľa Evy Sklenárovej z CK Galeb je lietanie často vecou peňazí, z roka na rok si ale tento komfort dopraje viac a viac klientov. ,,Je aj určitá skupina klientov, ktorí preferujú výhradne autobusové zájazdy, prevažne kvôli nižšej cene. Ale ja mám taký pocit, že už sa začína lietať viac než pred niekoľkými rokmi," zamýšľa sa.

Pustia korunu?

Na otázku, ako hlboko majú obyvatelia nášho mesta pri kupovaní dovolenky do peňaženky, odpovedali v žiarskych cestovkách rôzne. Zhodli sa však na tom, že či už úspornejšie alebo márnotratnejšie, na letný oddych sa Žiarčania snažia nejaké to euro nájsť vždy.

,,Žiarčania obracajú každú korunu, ale tak je to zrejme všade. Aj rozpočet je dôvod, kvôli ktorému sa najčastejšie prikláňajú k cestovaniu autobusom, nie letecky. Ale záujem o dovolenky stále je a ľudia cestovať chcú," hodnotí Viera Miháliková z Rekrealu.

K jej slovám sa pridávajú v CK Satur. Žiarčania vraj občas sumou, ktorú sú ochotní investovať do dovolenky, vedia aj prekvapiť: ,,Kto chce cestovať, tak si počas roka nejaké to euro ušetrí. Ale všetobecne, Žiarčania na dovolenky chodiť chcú, záujem je veľký," konštatuje Krajčiová.

Podľa Evy Sklenárovej z CK Galeb našinci dokonca patria medzi Európanov, ktorí si vedia dovolenku poriadne užiť.

,,Nemám pocit, že by Žiarčania nejak extra šetrili. Keď už sa rozhodnú ísť na dovolenku, tak si na nej dovolia aj fakultatívne zájazdy a podobne. A to nielen Žiarčania, ale Slováci všeobecne. Máme skúsenosť že na letných terasách v destináciách býva slovenská skupina vo väčšine," dodáva s úsmevom Sklenárová.

Last minute je nevyspytateľný, ale lacnejší

Zástupcovia troch žiarskych cestoviek sa zhodnú na tom, že boom last minute zájazdov pomaly upadá a so skôr rezervovanými dovolenkami, tzv. first minute sú už sily vyrovnané.

,,Áno, last a first minute sa začínajú vyrovnávať, u nás ale ešte stále ale vedú last minute, teda dovolenky na poslednú chvíľu," potvrdila Viera Miháliková z Rekrealu.

I v Sature a Galebe zaznamenávajú stúpajúci dopyt po dovolenkách kupovaných s dostatočným predstihom. ,,Ľudia majú radi istotu a pri first minute zájazdoch využívajú zľavy a majú záruku, že idú tam, kde si ten zájazd skutočne objednali. Pretože pri last minute zájazdoch je ešte riziko že sa môže napríklad zmeniť hotel na poslednú chvíľu," dodáva Sklenárová.

Čítajte tiež:

Dôležité rady policajtov pred dovolenkami: Pozrite, koľko zacvakáme za pas a ako ušetriť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM