Barbara Dallosová Správy

Žiarčania sa spojili, aby pomohli Peťovi (16) s ťažkou diagnózou: To, čo doma bežne vyhadzujeme, mu môže skvalitniť život!

Obetavá mamina chorého Peťa robí všetko pre to, aby mu dokázala zabezpečiť liečebný pobyt, ktorí robí s chlapcovým zdravotným stavom zázraky. A keď nepomôže poisťovňa ani nadácie, ešte stále sú naokolo ľudia, ktorí nemajú srdce z kameňa...

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania sa spojili, aby pomohli Peťovi (16) s ťažkou diagnózou: To, čo doma bežne vyhadzujeme, mu môže skvalitniť život!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Peťo Gocník z Ladomerskej Viesky bol ešte pred pár rokmi normálny chalan. Bol skvelý tanečník, rád športoval, patril medzi najlepších žiakov. Jedného dňa ho v škole rozbolela hlava, následne odpadol a po výsledkoch z CT-čka už u Gocníkovcov nič nie je ako predtým. V centre mozgu mu našli 3 cm veľkú aneuryzmu.

Odvtedy sa život v rodine obrátil naruby. No aj napriek vážnej diagnóze a varovaniu lekárov, že za Peťa už budú dýchať iba prístroje, sa chlapcov stav zlepšuje. Vďaka neuveriteľnej obetavosti maminy Katky, ale aj vďaka liečebným pobytom v Maďarsku, ktoré Peťovi mimoradne pomáhajú. Písali sme v článku: Lekári mu nedávali šancu, dnes už hráva dámu: Peťkova (16) mamina hovorí o zázraku, ukázala obrovskú silu

Aby májový pobyt nebol posledný

Rehabilitačné pobyty v maďarskej Šoproni posúvajú Peťa k až neuveriteľným pokrokom. Pred vyše rokom úplne nehybnému chlapcovi sa podarilo i stáť na nohách. Pomohol mu k tomu špeciálny prístroj, ktorý mal počas pobytu k dispozícii. ,,Bol to úžasný moment, vidieť ho stáť na nohách, nakoľko ešte pred časom nedokázal udržať ani zdvihnutú hlavu," spomínala pred časom mama Katka so slzami v očiach.

,,31. mája by sme mali ísť do Šoprone opäť. To bude ale vlastne posledný pobyt za peniažky, čo sme získali z benefičného koncertu. Už teraz ale musíme premýšľať nad tým, z čoho budeme hradiť ďalší pobyt, keďže poisťovňa nám ho nepreplatí a oslovili sme aj niekoľko nadácií, no tiež sme neboli úspešní," vysvetľuje Katka, ktorá sa kvôli nepretržitej starostlivosti o syna vzdala práce.

Odložiť vrchnáčik vás nič nestojí

Po neúspechoch v poisťovni či nadáciách musela obetavá mamina hľadať inú cestu. Rozhodla sa osloviť firmu, ktorá vykupuje plasty a rozbehla zbieranie plastových vrchnáčikov.

,,Rozhodla som sa pre vrchnáčiky, videla som že aj iné maminy na Slovensku i v Čechách to zbierajú a je to dobrý spôsob. Tie vrchnáčiky nikomu chýbať nebudú a niekomu inému môžu pomôcť," hovorí.

A zdá sa, že ľudí s dobrým srdcom je medzi nami ešte stále dosť. Ruku k dielu priložili ľudia zo Žiaru i širšieho okolia, žiaci žiarskych základných škôl, jedna zo žiarskych reštaurácií, či úplne anonymní darcovia. ,,Občas si nájdem aj na kľučke na bráničke zavesený sáčok s vrchnáčikmi," hovorí s úsmevom Katka.

Na zaplatenie jedného pobytu potrebujú Gocníkovci vyzbierať dve aj pol tony vrchnáčikov, vďaka dobrej vôli ľudí už 1,2 tony majú. Plastové vrchnáčiky môžu byť z krabíc či fliaš od mlieka, džúsov, sýtených nápojov či minerálok, aviváží, škrobov…

,,Ľudia nám to nosia všelikam. Buď rovno k nám, alebo to nechajú na obecnom úrade, dá zaniesť aj do jednej z tých žiarskych základiek, či do pizzérie Paluba… Za všetky vrchnáčiky, ktoré sa k nám už dostali veľmi pekne ďakujem, je to pre nás veľká pomoc a vážime si to," dodáva na záver Katarína Gocníková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM