Barbara Dallosová Samospráva

Žiarčania sa zbavovali toho, čo už doma nechceli: Stúpol najmä objem nebezpečného odpadu, nazbierali sa ho tisíce kilogramov!

Príležitosť zbaviť sa všetkého nepotrebného z bytov, domov a záhrad mali obyvatelia mesta počas posledného marcového týždňa. Na skládku mesto odviezlo obrovské množstvo odpadu, oproti minulému roku sa však čísla zaujímavo pohli.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania sa zbavovali toho, čo už doma nechceli: Stúpol najmä objem nebezpečného odpadu, nazbierali sa ho tisíce kilogramov!
Zdroj: Dnes24.sk

Žiarska radnica v spolupráci s mestskou eseročkou Technické služby opäť organizovala takzvané Dni jarnej čistoty. Tie trvali od pondeloka 23. marca do piatka 27. marca. Veľkokapacitné kontajnery na odovzdanie odpadu boli rozmiestnené každý z týchto dní od desiatej ráno až do šiestej večer, podľa harmonogramu vždy na niekoľkých uliciach v meste.

Žiarčania možnosť využili

Vystriehnuť si kontajner na svojej ulici či sídlisku a bezplatne sa zbaviť i väčších kusov odpadu, ako je napríklad starý nábytok, využilo aj tento rok množstvo Žiarčanov. Dokazujú to kilogramy vyvezeného odpadu v číslach. Tie zverejnila žiarska radnica na svojom oficiálnom webe. Celkovo po jarnom upratovaní vyviezli na skládku 124 430 kilogramov objemného odpadu v 127 veľkoka­pacitných kontajneroch.

Hoci sa obyvatelia opäť zbavili tisícov kíl odpadu, číslo z minuloročného jesenného upratovania nedobehli. Vtedy sa vo veľkokapacitných kontajneroch nahromadilo až 152 730 kilogramov.

Menej dreva, viac nebezpečného odpadu

Okrem objemného odpadu mohli obyvatelia kontajnery zapĺňať aj pneumatikami, odpadom z dreva či nebezpečným odpadom. A práve tu sa čísla od minulého roka zaujímavo pohli. Minulý rok Žiarčania vyhodili 2 450 kilogramov pneumatík, pri tohtoročnom upratovaní sa ich nazbieralo 3 180 kilogramov. Naopak, výrazný pokles zaznamenali v drevenom odpade. Toho sa na jeseň nazbieralo takmer 12 000 kilogramov, tento rok len 2 990.

Stúpajúcu tendenciu má tiež vyhadzovanie takzvaného nebezpečného odpadu. Tým sa rozumie taký odpad, ktorý je alebo môže byť nebezpečný pre zdravie obyvateľstva alebo životné prostredie (čierna a biela technika, nefunkčné batérie, obaly z farieb či riedidiel, tlačiarenské tonery…). V minulom roku na skládke skončilo 1 140 kilogramov takéhoto odpadu z nášho mesta, pri marcovom upratovaní to už bolo 7 390 kilogramov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM