Martin Károly Rôzne

Žiarčania si priplatia: Škôlky v meste zdražejú o 400%!

Mestskí poslanci na ostatnom mestskom zastupiteľstve schválili zvýšenie poplatku za škôlku. Z 10 eur stúpne tento poplatok od septembra na 50 eur. Ktorých detí sa to týka? Čítajte ďalej.

Vedúca odboru školstva a športu na žiarskom mestskom úrade Marta Mergová predložila na včerajšom mestskom zastupiteľstve návrh VZN-ka – príspevky na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach. Navrhla v ňom zvýšiť poplatok pre deti od 2 do 3 rokov na 50 eur mesačne. Teraz je poplatok, ktorí hradia rodičia pre všetkých rovnaký, a to 10 eur. [size=18]Spra­vodajstvo zo včerajšieho zastupiteľstva si pozrite [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.136943_ON­LINE:-Poslanci-o-poplatkoch,–skolky-v-meste-zdrazeju!]TU[/lin­k][/size] [color=#cc0000] [size=14]Názory sú rôzne[/size][/co­lor] „Ak sa to zvýši s 10 na 50 eur tak škôlky sa môžu rovno zavrieť lebo neviem kto si to bude môcť v dnešnej dobe dovoliť,“ komentuje na našej FB stránke Mirka Beniaková. Kontruje jej ale ďalší čitateľ Rasťo Gunda: „Ten kto chce dat 2 ročné dieťa do škôlky, lebo chce ísť pracovať dá 50 eur. pre ostatných Žiarčanov stále platí 10 eur takže žiadny problém.

Na všetky deti dostávame rovnaký finančný príspevok od štátu, pričom však počet detí od 2 do 3 rokov v triede je obmedzený. Dvojročných detí môže byť v triede desať, maximálne pätnásť, vtedy však musíme riešiť tretiu učiteľku, čím sa navýšia naše náklady. Na deti do troch rokov máme extrémne vysoké náklady v materských školách,“ vysvetlila pred poslancami Mergová.

[color=#cc0000]­[size=14]Počet dvojročných detí stále stúpa[/size][/co­lor] Podľa Mergovej však ide aj o to, že: „počet žiadostí dvojročných detí sa nám z roka na rok veľmi zvyšuje. Po tohtoročnom zápise máme okolo 80 prihlášok. Toto veľmi obmedzuje kapacitu materských škôl, keďže v jedenej triede môže byť maximálne 15 detí. Na jednej strane sú tam deti, ktorých rodičia naozaj pracujú, ale sú medzi nimi aj deti, pre ktoré nie je až taký úplný dôvod, aby boli v materských školách umiestnené.

[blockquote]Mesačný príspevok tak od 1. septembra tohto roku bude pre:

  • deti od 3 do 6 rokov s trvalým pobytom v meste Žiar nad Hronom 10,00 eur
  • deti od 3 do 6 rokov bez trvalého pobytu v meste Žiar nad Hronom 20,00 eur
  • deti od 2 do 3 rokov 50,00 eur[/bloc­kquote]

Na názor sme sa opýtali aj riaditeľky materskej školy Martiny Šimkovej. „Vítame schválenie tohto VZN, nakoľko si opatera 2-ročných detí vyžaduje zvýšenú starostlivosť a týchto detičiek je čím ďalej tým viac. Myslím si, že rodičov, ktorí materskú školu naozaj potrebujú tento zvýšený poplatok neodradí.

Žiar24/Katarína Reiterová

[color=#cc0000]­Súvisiace články [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.136943_ON­LINE:-Poslanci-o-poplatkoch,–skolky-v-meste-zdrazeju!]ONLINE: Poslanci o poplatkoch, škôlky v meste zdražejú![/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.136266_Ma­micky-si-mozu-vydychnut,–ziarske-deti-budu-mat-v-skolke-miesto]Mamičky si môžu vydýchnuť, žiarske deti budú mať v škôlke miesto[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM