Barbara Dallosová Správy

Žiarčania, toto bije do očí: Prehrešok, v ktorom sme podľa zázamov mestských policajtov preborníci

Mestská polícia (MsP) v Žiari nad Hronom rieši počas roka množstvo prípadov. Jeden konkrétny sa ale u Žiarčanov ,,teší veľkej obľube". Počet priestupkov, o ktorých je reč, sa za posledné obdobie zdvojnásobil.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania, toto bije do očí: Prehrešok, v ktorom sme podľa zázamov mestských policajtov preborníci
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí policajti majú počas roka plné ruky práce. Podrobné informácie o ich činnosti vždy podáva Správa o činnosti žiarskej MsP. Tá za uplynulý rok okrem iného prezrádza aj to, koľko porušení zákazu fajčenia policajti v meste zaznamenali. Pri pohľade na údaje za predošlé roky sú najnovšie čísla alarmujúce.

Výrazný nárast

Ide predovšetkým o porušenie zákazu fajčenia na zastávkach MHD a prístreškoch, otvorených nástupištiach (hranica 4 m), v zdravotníckych zariadeniach, v školách, predškolských a školských zariadeniach a tiež v priestoroch detských ihrísk.

Ako sa uvádza v správe, v meste Žiar nad Hronom počas uplynulého roka mestskí policajti zaznamenali a riešili 143 prípadov porušenia zákona o ochrane nefajčiarov, čo predstavuje podiel 6,8% zo všetkých zaznamenaných priestupkov.

Pre porovnanie, v roku 2014 to bolo 96 prípadov a rok predtým 77 prípadov.

Pokuty ale mestskí nerozdali všetkým previnilcom. ,,14 priestupkov bolo riešených blokovou pokutou na mieste a 128 priestupkov riešených napomenutím. V jednom prípade bol priestupok odstúpený na priestupkový referát," uvádza sa v správe.

Najkritickejšie je nástupište

Len na žiarskej autobusovej stanici bolo podľa záznamov MsP spáchaných až 91 priestupkov proti zákonu o ochrane nefajčiarov. Väčšina z nich bola opäť riešená bez pokuty. Tých na nástupišti policajti rozdali 9 a 81 ostatných prípadov riešili napomenutím.

Celkovo bolo žiarskej autobuske v roku 2015 zaznamenaných Mestskou políciou 125 priestupkov a teda väčšina z nich (takmer 73%) bola priestupkom porušenia zákazu fajčenia.

,,V tejto súvislosti je potrebné tiež vyzdvihnúť prínos mestských bezpečnostných kamier a prácu operátorov Monitorovacieho kamerového systému (MKS) – teda zamestnancov chránenej dielne zriadenej naším mestom. Z celkového počtu 143 priestupkov na úseku ochrany nefajčiarov bolo 90 zistených a nahlásených operátormi MKS, čo predstavuje takmer 63%," zdôrazňuje sa v správe, ktorú vypracoval náčelník žiarskych mestských policajtov Róbert Šiška.

Môže vás zaujímať:

Nálezy u mestských policajtov: Od kľúčov až po celé kufre, čo Žiarčania strácajú najčastejšie?

Žiarčania, vedeli ste o tom? Túto chybu v centre možno robíte roky, mestskí ale varujú! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM