Martin Károly Rôzne

Žiarčania už separujú odpad aj v uliciach

Exteriérové zberné nádoby na separovaný zber sa začali osádzať na prelome novembra a decembra minulého roku. Celkovo majú byť verejné priestranstvá mesta vybavené 206-imi takýmito nádobami.

Celý proces osádzania by mal byť ukončený do konca januára tohto roka. Následne budú odstránené pôvodné zelené zberné nádoby, ktoré doteraz slúžili na zber odpadu z verejných priestranstiev. Do novo osadených košov v týchto dňoch pribudnú plagáty, ktoré majú obyvateľov mesta informovať, ako do týchto nádob správne separovať odpad – najväčší vhadzovací otvor označený žltou farbou je určený na plasty, kovy a tetrapaky, modrý vhadzovací otvor je určený na papier a červený na ostatný zmesový komunálny odpad. Zberné nádoby sú vybavené aj popolníkom pre fajčiarov.

Exteriérové separačné nádoby na verejné priestranstvá boli počas výroby opatrené antigrafitovým náterom. Keďže však začali veľmi rýchlo korodovať, bola u výrobcu uplatnená reklamácia a povrch týchto nádob bol opätovne upravovaný otryskaním,“ vysvetľuje Žuazana Gallová, riaditeľka Technických služieb, Žiar nad Hronom a.s. /TS a.s./ . Následne bol nanovo nanesený tak základný náter dvojzložkovým epoxidom ako aj vrchný náter dvojzložkovým polyuretánom. Nádoba by tak mala lepšie odolávať korózii, avšak koše týmito úpravami prišli o pôvodnú antigrafitovú úpravu. „Na skutočnosť, že nové nádoby sú už niekoľko dní po ich osadení poškodené nápismi ,nás upozornili obyvatelia jednotlivých častí mesta, kde sa vandalizmus tohto druhu vyskytol. Keďže nie sme vlastníkom týchto zberných nádob, informovali sme o ich poškodzovaní Odbor životného prostredia MsÚ v Žiari nad Hronom, aby mohol v súčinnosti s mestskou políciou v tejto veci konať,“ pokračuje Gallová.

V súčasnosti TS a.s. evidujú zvýšený záujem verejnosti o nové zberné nádoby v uliciach mesta. Podľa Gallovej by do konca januára mali byť na nádobách inštalované aj plagáty s popisom správneho separovania. "Vysýpanie odpadu z novoosadených nádob zabezpečujeme už aj teraz, aj keď v súčasnosti je situácia sťažená tým, že je potrebné odpad vysýpať aj zo starých, aj z nových zberných nádob. Po odstránení pôvodných zberných nádob bude nastavený nový harmonogram zberu jednotlivých zložiek odpadu z nových nádob slúžiacich na zber odpadu na verejných priestranstvách, dodáva na záver Gallová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM