Barbara Dallosová Správy Správy

Žiarčania, vedeli ste o tom? Túto chybu v centre možno robíte roky, mestskí ale varujú! FOTO

Ruku na srdce, nespravili ste nikdy túto chybu? To, že ste obišli bez ujmy, neznamená, že je to v poriadku. Okrem toho, že môžete z centra mesta odísť o pár eur ľahší, mestskí policajti hovoria aj o ohrození života a zdravia.

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania, vedeli ste o tom? Túto chybu v centre možno robíte roky, mestskí ale varujú! FOTO
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Jedna z tém, ktoré prišli na pretras na marcovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (31.3.), bolo aj parkovanie v centre mesta. Konkrétne šlo o tri parkovacie miesta, ktoré vlastne parkovacími miestami nie sú. Napriek tomu sú Žiarčania odkladať sem svojich tátošov zvyknutí.

Ohrození sú chodci

Reč je o ostrovčeku na ceste na Ul. Štefana Moysesa, ktorý oddeľuje dva smery jazdy (foto v galérii). Ten niektorí obyvatelia využívajú ako parkovacie miesto, kým si vybavia záležitosti, ktoré ich priviedli do centra. Parkovacích miest nikdy nie je dosť a ostrovček je počas pracovných dní len málokedy prázdny.

Ako upozornil náčelník MsP Róbert Šiška, parkovanie však na ňom dovolené nie je, a to hneď z niekoľkých dôvodov. ,,Zo zákona o cestnej premávke vodič nesmie zastaviť a stáť na prechode pre chodcov, na prechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 metrov pred nimi. Tento ostrovček nemá túto vzdialenosť od prechodu. A aj ak by aj neplatilo toto, tak platí, že vodič nesmie stáť na všetkých druhoch ostrovčekov, ak to nie je dovolené dopravnou značkou. A inšpektorát nám takúto značku nepovolí, pretože sú tam ohrození chodci," uviedol pre Žiar 24 náčelník mestských policajtov.

Viac napomenutí ako pokút

Niektorí mestskí poslanci pri tejto téme prosili Mestskú políciu o zhovievavosť. ,,30 rokov tam ľudia parkovali a odrazu dostanú pokutu. Nie sú na to zvyknutí a možno by stačilo to riešiť napomenutím," konštatoval poslanec Norbert Nagy.

,,Našim cieľom nie je zarábať na pokutách. Ale položme si otázku, budeme tu tolerovať pofidérne parkovacie miesta a povýšime ich nad ľudský život a ľudské zdravie? Ten prechod je vzdialený od vozidla jeden meter, takže keby tadiaľ napríklad prebehlo dieťa, mohlo by to dopadnúť zle. A Facebooku by ste si potom prečítali, kde bola mestská polícia?," reagoval Šiška s tým, že mieste boli zatiaľ uložené tri pokuty a šesť napomenutí.

Ako tiež podotkol náčelník, v poriadku nie sú ani vyznačené parkovacie miesta pozdĺž tej iste ulice. ,,Parkovanie v centre mesta je veľmi chaotické, parkovacie boxy tiež nemajú od prechodov tú bezpečnostnú päťmetrovú vzdialenosť," vysvetlil.

Na to reagoval primátor mesta so slovami, že mesto si je situácie s parkovaním vedomé a na jej riešení sa v súčasnosti pracuje.

Foto: ilustračné

FOTO: Parkujete na tomto mieste? Nerobte to!
3
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM