Správy

Žiarska nemocnica aktivovala pandemické plány: COVID oddelenie aj odber vzoriek

V areáli nemocnice už funguje mobilné odberové miesto, kde pacientom vezmú vzorky. Vzniklo aj nové oddelenie.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska nemocnica aktivovala pandemické plány: COVID oddelenie aj odber vzoriek
6
Galéria
Zdroj: Svet zdravia

V areáli žiarskej nemocnice je v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom zriadené mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na COVID-19, a to pre obyvateľov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. Informovala o tom hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

Mobilné odberové miesto

,,Zdravotníci žiarskej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ. Testovanie bude zatiaľ prebiehať v pondelky, stredy a piatky (s výnimkou dní pred a po Veľkonočných sviatkoch, kedy sa robia odbery v dni – pondelok 6.4., utorok 7.4., stredu 8.4. a po sviatkoch v stredu 15.4., štvrtok 16.4. a v piatok 17.4.) od 9.00 do 12.00 h.," ozrejmuje Fedáková s tým, že v prvý deň testovania (6.4.) bolo otestovaných 12 pacientov.

Nemocnica zverejnila tiež kritériá k odberu vzoriek:

  • Osoby bez symptómov, ktoré boli v kontakte s potvrdeným prípadom ochorenia COVID – 19 a končí im povinná domáca izolácia,
  • Osoby so symptómami, ktoré boli v kontakte s potvrdeným prípadom ochorenia COVID – 19 a končí im povinná domáca izolácia,
  • Osoby s cestovateľskou anamnézou, ktorým končí povinná domáca izolácia, počas ktorej mali príznaky virózy,
  • Osoby bez cestovateľskej anamnézy, ktoré majú príznaky respiračného ochorenia, prípadne teplotu, ktorá pretrváva štyri a viac dní,
  • Osoby, ktoré sú v domácej izolácii, majú príznaky respiračného ochorenia a vek nad 65 rokov.

Červené zóny

Nemocnice siete Svet zdravia, vrátane žiarskej nemocnice, po vyhlásení núdzového stavu pre lôžkové zdravotnícke zariadenia aktivovali svoje pandemické plány a reprofilizovali vybrané časti lôžkových oddelení na COVID oddelenia.

„Ide o takzvané červené zóny lôžkových častí oddelení, ktoré slúžia na hospitalizáciu pacienta s podozrením na koronavírus. Pacient je v tejto izolovanej časti oddelenia hospitalizovaný do okamihu finálneho výsledku testovania. Keďže naše všeobecné nemocnice sa stále musia postarať aj o neinfekčných pacientov, napríklad po cievnej mozgovej príhode či úraze, v maximálne možnej miere ich musíme oddeliť od rizikových pacientov,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ siete nemocníc a siete polikliník ProCare Svet zdravia Róbert Hill.

Na COVID oddeleniach môžu byť umiestnení aj pacienti s podozrením na koronavírus, ktorí vyžadujú poskytnutie akútnej zdravotnej starostlivosti z dôvodov nesúvisiacich s koronavírusom. Je im tam poskytnutá kompletná zdravotná starostlivosť.

V súčasnosti je pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 transportovaný na najbližšie pracovisko infektológie alebo v prípade ľahkého priebehu ochorenia do domáceho liečenia. Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, bude pacient hospitalizovaný na COVID oddelení aj žiarskej nemocnice.

COVID oddelenie žiarskej nemocnice sa nachádza na druhom poschodí budovy nemocnice v priestoroch bývalého pľúcneho oddelenia. Nemocnica na tento účel vyčlenila v prvej fáze 15 lôžok. V prípade potreby je možné počet lôžok zvýšiť. Personál tohto oddelenia používa predpísané ochranné osobné pracovné prostriedky.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM