Katarína Reiterová Samospráva

Žiarska predvolebná jar: Antal, či Zaťko? Pozrite, čo všetko majú spoločné...

Už 29. júna si budú Žiarčania voliť nového primátora. Dnes je už jasné, že o tento post zabojujú dvaja kandidáti Peter Antal a Roman Zaťko. Obaja však majú niekoľko spoločných znakov. Politológ prezrádza, čo pri voľbách zaváži.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska predvolebná jar: Antal, či Zaťko? Pozrite, čo všetko majú spoločné...
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Potom, ako sa Ivan Černaj vzdal funkcie primátora sa tipovalo niekoľko ľudí, ktorí by o toto miesto mohli zabojovať. Nakoniec si budú Žiarčania vyberať z dvoch kandidátov. Obaja sa však zatiaľ javia rovnako schopne, dokonca majú viacero spoločných znakov.

Čo majú kandidáti spoločné?

Obaja kandidáti na post primátora Žiaru majú (zatiaľ) 40 rokov. Peter Antal sa narodil 11. júla 1972 , Roman Zaťko 15. apríla 1973. Obaja kandidáti sú druhýkrát ženatí. Roman Zaťko sa ženil ešte 20. júla 2007. Peter Antal 11. septembra 2010. A to nie je ani zďaleka všetko. Obom sa v druhom manželstve narodila dcéra. Antal má Nelly, Zaťko Romanku.

Antal aj Zaťko, obaja s titulom Mgr. Antal vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, Zaťko Fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, odbor Medzinárodné vzťahy a diplomacia.

Obaja kandidáti už majú skúsenosti s prácou v samospráve. Roman Zaťko na poste viceprimátora pracoval 8 rokov, od 2002 do 2010. Peter Antal 2 a pol roka, od decembra 2010. Rovnako obaja tvrdia, že nebudú viesť agresívnu kampaň. Podľa čoho sa budú teda voliči rozhodovať?

Názor odborníka

Na to, čo v takomto prípade ovplyvní voliča sme sa opýtali politológa, historika, pedagóga a rektora Akadémie médií v Bratislave Eduarda Chmelára: „Pri takomto type volieb už rozhodujú do značnej miery iracionálne kritériá ako osobná príťažlivosť, schopnosť komunikácie, zaujímavý osobný príbeh a vôbec celkovo nastavený imidž. Tam už však výsledok môže závisieť, obávam sa, skôr od veľkosti pokladnice sponzora ako od skutočných kvalít kandidáta.“

Pôjde teda o to, ktorý z kandidátov si zaplatí viac reklamy? „Nielen to, ale samozrejme aj to. Americký štýl kampane. Peniaze v nej dokážu zaplatiť všetko, aj vytváranie imidžu a počet známych osobností, ktoré tú kandidatúru podporia. Čistý marketing,“ doplnil Chmelár.

Koľko teda plánujú zainvestovať do kampane naši kandidáti? „O výške nákladov budem verejnosť informovať. Určite neplánujem drahú kampaň,“ povedal Antal. Druhý kandidát, Roman Zaťko dodal, že peniaze plánuje minút na „zmysluplné veci“ v kampani. „Presný rozpočet ešte nemám,“ uzavrel Zaťko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM