Martin Károly Rôzne

Žiarske sestry v ohrození. Tretine hrozí vyhadzov!

V žiarskej nemocnici to vrie! Už od utorka sestry majú podpisovať nové dodatky k pracovným zmluvám. Mnohé zo žien sa cítia byť ponížené a viaceré z nich dokonca podpísali s pocitom nátlaku zo strany manažmentu. Boja sa totiž o svoje miesta a budúcn

Prišli nám nové dodatky pracovných zmlúv na oddelenie. Je tam klauzula, ktorá hovorí o tom, že budem pracovať na 35 % ako zdravotná sestra a 65% ako zdravotný manažment pri práci s pacientom. Kto tento dodatok nepodpíše v momente dostáva výpoveď,“ opisuje situáciu jedna zo sestričiek. V utorok boli totiž v žiarskej nemocnici po skupinkách volané do riaditeľne. Podpisovali sa dodatky k pôvodným zmluvám o úprave ich úväzku.

[blockquote]„ Sestra sa v zmluve dostáva na úroveň zdravotného asistenta, tým pádom je degradovaná. Je to znehodnotenie nášho povolania. Je to nespravodlivé. To akoby sa lekár stal zdravotnou sestrou. Ja budem pracovať tri hodiny ako sestra a päť hodín ako asistentka? Nech mi to vyčlenia. Pán riaditeľ sa vyjadril tak, že budem stále ako sestra, lebo zodpovednosť, ako sestry si nesieme naďalej,“ rozhorčuje sa ďalšia zo žien.[/blockquote]

Manažment špitálu však s takýmito slovami nesúhlasí a celý problém vidí inak. Podľa neho ide len o dodatok o zmene pracovnej činnosti. Ten bude platiť na určitý čas, konkrétne dva mesiace.

Mení sa len dodatok k pracovným činnostiam , kde sa na dva mesiace znižuje úväzok zdravotnej sestry a nahrádza sa úväzkom manažmentu pacienta a zdravotnej dokumentácie. Napríklad sestra na chirurgii bude mať zdravotnú sestru, bude mať manažment pacienta a bude sa starať o zdravotnú dokumentáciu,“ konštatuje šéf žiarskej nemocnice Rastislav Kubáň.

[color=#ff0000]­Hromadné prepúšťanie?[/co­lor]

V opačnom prípade všetko vraj môže dopadnúť inak. Manažment má podľa slov riaditeľa iba dve alternatívy. Buď sa so sestrami dohodne, alebo z nich prepustí až tretinu! To by však prinieslo obmedzenie poskytovania zdravotnej strarostlivosti. „Ja dnes sestry prosím, aby sme sa dohodli. Čakali sme maximum, čo sme čakať mohli," vraví Kubáň.

Sestry sa však cítia pod tlakom. „Mám informácie, že ako výchádzajú von z riaditeľstva, tak väčšina podpísala. Dôvod je ten, že sa boja o svoje miesta. Zaznelo aj to, že ak nepodpíšeme, tak prídeme o miesta,“uvádza jedna zo žien.

Riaditeľ má na vec trochu iný uhol pohľadu. „Dnes som tu mal už dve várky sestier. Sú sestry, ktoré to nechcú podpísať, ale dovtedy im to vysvetľujem, pokiaľ im to nevysvetlím. A zatiaľ som bol úspešný. Dali šancu a čas nemocnici, sebe aj celému systému.

[color=#ff0000]­Novodobé otrokárstvo[/co­lor]

Po nemocnici sa šeptá aj o údajnom vyhrážaní. Ak zamestnankyne nepodpíšu, dostanú výpoveď a nedostanú prácu ani v okolitých nemocniciach. „ Zmluvy sú podpísané pod nátlakom, bez času na rozhodnutie. Toto je forma novodobého otrokárstva,“ priamo hovorí Mária Lévyová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Sme z toho znechutené, ale dostali sme vyjadrenia z komory, že nemáme nič podpisovať. Máme napísať na papier len, že s dodatkom nesúhlasíme, a že výpoveď si len preberáme,“ opisuje sestrička. Podľa nej by mali ísť platovo ešte o čosi nižšie – na 445 eur.

Nálada je katastrofálna,ale zase odrobiť si musíme a chceme. Nechceme,aby sa to dotklo pacientov,“ oznamuje sestrička . Podľa Lévyovej dochádza k porušovaniu základných ľudských práv a slobôd. „ Neetické a nemorálne. Zvažujeme, že sa obrátime na súdy,“ uvádza. Nemocničný šéf však akékoľvek zastrašovanie odmieta. „Každý bude mať problém zamestnať drahšiu sestru. Ona sa tým pádom môže stať nezamestnateľná v rámci Slovenska,“ vysvetľuje.

[color=#ff0000]­Medzi mlynskými kameňmi[/color]

Riaditeľ Kubáň situáciu vysvetlil nasledovne. „ //**My sme ani jeden dodatok od 01.03. nedostali. Dnes máme k dispozícii dva dodatky jeden zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne a jeden z poisťovne Dôvera, ktoré podpíšeme, no tie peniaze nám prídu o mesiac teda neskôr, ako my máme navýšený mzdový základ zo zákona.

A toto je základná vec. Pre naše tri nemocnice znamená mzdový náklad 200 000 eur mesačne, čo je pre nás likvidačné. Musím sa rozhodnúť, či idem zlikvidovať nemocnicu a na ten jeden mesiac max. dva peniaze mojim babám dám, alebo si idem kúpiť čas.** //

Presne o tomto je dnes dohoda. Podľa známych informácii dodatky pokrývajú navýšenie niekde na úrovni 20 – 30 %. "Požiadal som všetky kolegyne, nie ako riaditeľ, ale ako kolega , aby sme finančné prostriedky získali časom. Pretože keď im platy navýšim skrachujem, keď nenavýšim, dostanem pokutu z inšpektorátu práce,“ konkretizuje ďalej Kubáň.

V momentálnej situácii vidí podpísanie dodatkov ako jediné riešenie, aby udržal zamestnanosť, nemocnicu, aby neporušoval zákonník práce, aby získal čas, kým vláda opraví, čo opraviť treba. „Takže či sa zákon pozastaví, alebo sa navýšia zdroje, obe alternatívy sú riešenia,“ dodáva.

Hovorí sa aj o uvoľňovaní 50-miliónovej rezervy. „Aj to je riešenie, samozrejme. Ale teraz je otázka zasadnutie národnej rady bude 4. marca Stihne sa to do toho výplatného termínu 10. mája?“ zamýšľa sa riaditeľ sa riaditeľ na záver.

Kristína Belicová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM