Martin Károly Kultúra

Žiarski evanjelici sa stretli v novom kostole

Veriaci Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v našom meste čakali dlhých 20 rokov, kým si budú môcť zaspievať a vypočuť si slová z Biblie z úst svojho farára vo vlastnom kostole. Poslednú adventnú nedeľu po službách božích, deväť mesiacov od zač

Budúci týždeň sa bude odovzdávať hrubá stavba, ktorá ukončí prvú veľkú etapu sna žiarskych evanjelikov o vlastnom kostole.

Žiar nie je typické evanjelické mesto. Toto bol katolícky kraj. Ale keď sa staval závod, prišlo sem veľa evanjelikov z rôznych kútov Slovenska. Tak sme sa po revolúcii začali hľadať a odvtedy sa schádzame,“ hovorí Elena Boriková, kurátorka evanjelickej dcérocirkvi v Žiari nad Hronom, v ktorej je prihlásených 150 evanjelikov. Miestom ich nedeľných služieb božích sa im tak stala zasadačka žiarskeho Pohronského osvetového strediska, za ktorú platia nájom 15 eur na hodinu. Za stredajšie biblické hodiny v inej miestnosti ďalších sedem eur. „Kostol je tu už naozaj veľmi potrebný, pretože od Levíc až po Zvolen nie je na tejto trati žiadny. Kostoly v Štiavnici a v Kremnici sú od ruky. Okrem toho, v kostole budú bohoslužby rozhodne dôstojnejšie. Najmä z toho dôvodu, že tu sa konajú aj iné podujatia, napr. po nás sa tu stretávajú Jehovisti. Napriek tomu sme to tu 20 rokov s pokorou vydržali,“ pokračuje kurátorka, ktorá sem každú nedeľu prichádza viac ako hodinu pred službami, aby miestnosť pripravila.

Žiarsky evanjelici sa teda nakoniec dočkali. V piatok boli na kostole osadené dvere, teraz prídu na rad okná. Stavba sa tak uzavrie a vedenie cirkvi pravdepodobne určí správcu, ktorý sa tu o to bude starať, kým stavebné práce nebudú pokračovať. Tie závisia od financií. „Hrubá stavba stála 152 tisíc eur a nejaké drobné, otvorové výplne ďalších 21 tisíc. Hodnota stavby je teda cca 175 tisíc eur. Platby budú prebiehať postupne asi do apríla,“ informuje vedúci stavebného výboru Ing. Břetislav Voldán.

Peniaze na stavbu kostola čerpal zbor z rôznych zdrojov. „Predovšetkým to bolo od našich cirkevníkov, ktorí sa skladali vyše desať rokov. Vyzbierali okolo 50 tisíc eur a to je zatiaľ najvyššia položka. Z Nemecka sme dostali 22 tisíc eur a oslovili sme aj evanjelické zbory na Slovensku. Od slovenských veriacich sa tak nazbieralo 15 tisíc eur,“ vymenúva finančné zdroje Mgr. Ján Soták, evanjelický farár z Kremnice slúžiaci v žiarskom evanjelickom zbore.

Na dokončenie kostola je však podľa Voldána nutné zohnať ďalších približne 120–150 tisíc eur. „[i]Je to číslo, ktoré nepustí, ak chceme, aby to bolo slušné,//“ premýšľa. Prisľúbených zatiaľ majú 16 tisíc eur opäť z Nemecka a plánujú osloviť i ďalšie cirkevné zbory. Samozrejme, v zbieraní financií budú pokračovať aj samotní členovia zboru. Veria, že peniaze sa už teraz budú zbierať ľahšie.

Kostol by chceli dokončiť v roku 2013. Stane sa miestom nedeľných bohoslužieb, stretávania sa mládeže, seniorov na biblických hodinách, či detí na detskej besiedke. Budú sa tu pripravovať programy na služby božie a počíta sa aj so spevokolom. „Plánujeme tu náboženský život nielen počas služieb božích, ale aj počas týždňa s dospelými, i s mládežou,“ teší sa sedemdesiatštyri ročný farár a zároveň dodáva: „Pokiaľ sa nenájde mladý farár, ktorý sem bude chcieť prísť a ja budem môcť slúžiť, ak mi to zdravie dovolí, tak budem tu. Možno aj ďalších päť rokov. Už som bol na dôchodku dva mesiace, ale nepáčilo sa mi to. Nezdalo sa mi, že by mal môj život vtedy zmysel. Preto, kým budem môcť, tak budem slúžiť“.

Zdá sa teda, že sen žiarskych evanjelikov o vlastnom kostole sa im splní. „Pán Boh určite nad nami držal ochrannú ruku s požehnaním, a tak ani takí optimisti ako ja, sme nevyšli naprázdno. Ďakujeme za doterajšiu finančnú pomoc a za každú jednu modlitbu,“ dodáva na záver kurátorka.

Monika Vengrínová

Evanjelicky kostol
31
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM