Barbara Dallosová Kultúra

Žiarski hudobníci oslavujú kapelnícke narodeniny: Album im príde krstiť vzácny hosť!

Muzikantské zoskupenie späté s naším mestom má dôvod na oslavu. A tú chystá vo veľkom štýle.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski hudobníci oslavujú kapelnícke narodeniny: Album im príde krstiť vzácny hosť!
Zdroj: Janko Kulich & Kolegium

Folkrockovú skupinu Janko Kulich & Kolegium netreba Žiarčanom zvlášť predstavovať. Kapela, ktorú dalo akoby znenazdajky dokopy žiarske Mestské kultúrne centrum (MsKC), túto zimu oslavuje narodeniny. Za päť rokov svojho fungovania sa partia postarala o niekoľko albumov a celkom 50 piesní. Najnovší album sa chystá krstiť vo veľkom štýle.

Krstný otec ako sa patrí

,,Prvý album sme ani nekrstili, druhý krstila česká hviezda Xindl X, tretí zase herec Marián Geišberg. Medzitým som vydal CD žiarskych kolied Žiarivé Vianoce, ktoré pokrstil herec René Štúr. Úlohu krstného otca tentoraz prijal Ivan Mládek," hovorí pyšne frontman kapely Janko Kulich. Česká legenda a autor notoricky známej skladby Jožin z bažin Ivan Mládek so svojím Banjo bandom pokrstí album Doba drevená v piatok (22.12) o 19.00 h v Divadelnej sále žiarskeho MsKC.

V rámci večera predstaví skupina v zložení Janko Kulich (gitara, spev), Matúš Holečka (el. a ak. gitara, mandolína, banjo, spev), Maro Vojtko (basgitara, kopák, spev) a Štefan Hlôška (ústna harmonika, spev), doplnená o skvelých žiarskych muzikantov Martina Hubu (el. gitara) a Igiho Havetu (bicie) najnovšie piesne z albumu Doba drevená. Ten, symbolicky a príznačne, vychádza v limitovanej edícii drevených USB kľúčov.

Ivan Mládek ako krstný otec albumu je bezpochyby vzácnym hosťom, kapela už ale stála na pódiu s rôznymi umelcami. Na otázku, či majú chlapi z Kolegia aj nejakú vysnenú muzikantskú spoluprácu, Janko Kulich reaguje: ,,Ja by som hlavne rád čo najdlhšie hral so svojou kapelou. Ale vždy si radi zaspievame so Simou Martausovou. Ale ak by som raz chcel nejaký duet, tak možno s Adelou Banášovou, ktorá mi veľmi sedí ľudsky alebo so Sväťkom Malachovským. A z tých nereálnych? Asi s doktorom Houseom alebo Johnnym Cashom," vysvetľuje so smiechom Kulich.

Klipy, ktoré Žiarčanom utkveli

Hoci väčšina z partie hudobníkov nie sú Žiarčania, obyvateľom mesta utkveli ich pesničky, ktoré sa na Žiar viažu. Kapela má na konte tiež 14 klipov, mnohé z nich sa točili v známych žiarskych zákutiach – na streche Bieleho domu, v kotercoch žiarskeho útulku či dokonca v Dome smútku.

Ako hovorí Kulich, vybrať obľúbený je ťažké a kapelníci si všetky nakrúcania užili. ,,Ale radi spomíname na točenie klipu Zubatá na žiarskom cintoríne, kde nám už teda do srandy vôbec nebolo a mali sme veľký rešpekt pred týmto priestorom. Boli sme ako vymenení. Oveľa úsmevnejším zážitkom bolo točenie klipu k piesni Vŕ haf haf so Sväťkom Malachovským a René Štúrom. Práve oni si sami vymysleli, že zostanú zavretí v koterci a budú čakať na adopciu, aby si vyskúšali ako to majú psíkovia," dodáva Kulich.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM