Martin Károly Samospráva

Žiarski hutníci sa presúvajú k centru. Mesto zacvaká skoro 6000 eur

Po takmer 3 rokoch oddychu v depozite sa súsošie Hutnícka rodina inštaluje pred strednú školu, v blízkosti centra. Socha sa rekonštruuje. Slávnostné odhalenie by malo byť v polovici augusta.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski hutníci sa presúvajú k centru. Mesto zacvaká skoro 6000 eur
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodné súsošie z námestia Matice slovenskej, vytvorené začiatkom 80-tych rokov, muselo v júni 2010 ustúpiť výstavbe multifunkčného centra. Pozrite si ako sa demontovalo: Žiarski hutníci už oddychujú v depozite

Uvažovalo sa aj o parku

Súsošie oddychovalo takmer tri roky v areáli Technických služieb. Mesto hľadalo nové miesto. Uvažovalo sa aj o parku Š. Moysesa. "Park Štefana Moysesa je súčasťou svatokrížskej tradície a umiestnenie sem „hutníckej“ sochy sa nám jednoducho nehodilo. povedal v apríli tohto roku, hovorca žiarskej samosprávy, Martin Baláž.

Samospráva nenašla odozvu ani v žiarskom priemyselnom parku.Nakoniec vyhralo miesto pri „hutníckej“ strednej škole, teda pred Súkromnou strednou odbornou školou technickou na Ulici Dr. Janského. Škola aj pozemok patrí VÚC Banská Bystrica. „VÚC-ka bola k našej požiadavke veľmi ústretová,“ dopĺňa prednostka mestského úradu, Mariana Páleníková.

Inštalácia za 5940 eur

Celková cena za vytvorenie podstavca aj rekonštrukciu súsošia je 5940 eur,“ konkretizuje náklady mesta. Podstavec z betónu pod sochou spravila mestská eseročka Technické služby. Opravu diela zabezpečuje umelecký reštaurátor Igor Hovorič. „Socha bola značne poškodená. Pri demontáži boli do nej navŕtané diery, povrch bol posprejovaný bolo na nej množstvo sedimentov,“ vymenúva Hovorič.

Bola to pre mňa zatiaľ najnovšia vec, ktorú som rekonštruoval,“ hovorí ďalej Hovorič. Na súsošie bude nakoniec po opravách pridaný spevňovací a hydrofóbny náter. „Aj betónový podstavec bude mať vo finále tú istú farbu ako súsošie,“ dopĺňa.

Verejné odhalenie v polovici augusta

Autorkou súsošia znázorňujúceho hutníkov v elektrolýze bola Klára Patakiová, známa slovenská umelkyňa patriaca do skupiny sochárov banskoštiavnického okruhu. Podľa jej hodnotenia to bol v čase realizácie novým typom pamätníka oslavujúceho fyzicky ťažkú prácu a súdržnosť rodiny. V roku 1983 bola dielu udelená cena Ministra kultúry.

Súsošie vytvorilo zaujímavú situáciu, keď na Námestí V. I. Lenina bola socha hutníkov a nie socha Lenina. Plánovaný Lenin sa v tom čase na námestie nedostal. Žiar nad Hronom tak zostal jedným z mála väčších miest na Slovensku, ktoré takúto sochu nemalo.

Rekonštrukcia by podľa prednostky MsÚ mala byť ukončená približne v polovici augusta. „Veľmi sa tešíme z toho, že toto súsošie sa opäť vracia medzi ľudí,“ hovorí ďalej. Podľa nej je na slávnostné odhalenie pozvaná aj autorka diela, Klára Patakiová.

Žiarski hutníci sa vracajú do mesta
6
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM