Barbara Dallosová Správy

Žiarski hygienici kontrolovali tajchy: V dvoch zistili znečistenie vody

Vzorky z vodných plôch v regióne ukázali pravdu. Nie všetky jazerá a tajchy v našom okolí vyhoveli hygienickým požiadavkám.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski hygienici kontrolovali tajchy: V dvoch zistili znečistenie vody
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

V tajchu Kopanice v obci Hodruša-Hámre a Evičkinom jazere v Štiavnických Baniach zistili regionálni hygienici zo Žiaru nad Hronom znečistenie vody.

Aj keď ide o prírodné kúpacie oblasti, ktoré nie sú vyhlásené za vody určené na kúpanie, hygienici z nich počas sezóny odoberú vzorky vody. Tie z 11. júla ukázali v prípade tajchu Kopanice prekročenie hodnoty ukazovateľa Escherichia coli. V prípade Evičkinho jazera to bola prekročená hodnota ukazovateľa črevné enterokoky.

Ako ďalej na svojej internetovej stránke informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom, vzorky vôd z jazera Klinger v Banskej Štiavnici, Belianskeho jazera a novobanského Tajchu požiadavkám vyhlášky vyhoveli. Hygienici sa pozreli aj na kvalitu vody v jazerách, ktoré sú vyhlásené za oblasti s vodou určenou na kúpanie. Ide o Počúvadlianske, Vindšachtské a Veľké Kolpašské jazero (všetky v okrese Banská Štiavnica). Vo všetkých troch prípadoch bola kvalita vody podľa hygienikov vyhovujúca.

Mimo prevádzky sú počas tohtoročnej letnej sezóny Dolnohodrušské jazero v okrese Žarnovica a Veľké Richnavské jazero v okrese Banská Štiavnica. Obe jazerá sa po rekonštrukcii v súčasnosti napĺňajú vodou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM