Barbara Dallosová Šport

Žiarski karatisti v septembri cestovali po Európe: Doniesli zbierky medailí, pozrite odkiaľ!

Septembrom začala karatistom z MŠK Žiar nad Hronom nová súťažná sezóna. Začiatok školského roka odštartovali slušne. Zúčastnili sa hneď niekoľkých zahraničných turnajov a neobišli naprázdno...

Ilustračný obrázok k článku Žiarski karatisti v septembri cestovali po Európe: Doniesli zbierky medailí, pozrite odkiaľ!
Zdroj: Dnes24.sk

Všetko sa začalo v Záhrebe

Prvým turnajom sezóny bol Zagreb Karate Cup. Do Chorvátska prišlo 859 pretekárov z Rakúska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Maďarska, Talianska, Mecedónie, Poľska, Srbska, Slovinska a Slovenska. V slovenskom reprezentačnom výbore mali svoje miesta aj naši dvaja pretekári – Milan Laurov a Nina Jelžová.

Milan v kategórii juniorov do 61 kg postupne vyraďoval svojich súperov, medzi ktorými bol aj bronzový medailista z posledných Majstrovstiev Európy. Po prehre s neskorším víťazom nastúpil Milan ešte do repasáže o tretie miesto, tu však po zranení musel z boja o tretie miesto odstúpiť.

Nina v kadetkách nad 54 kg vo vyraďovacích kolách zdolala postupne všetky svoje súperky. Vo finále nastúpila proti vicemajsterke Európy z Maďarska, s ktorou prehrala najtesnejším výsledkom tesne pred koncom zápasu. Turnaj bol jedným zo sledovaných nominačných turnajov na Majstrovstvá Európy kadetov a juniorov, ktoré sa budú konať vo februári v švajčiarskom Zurrichu.

Poriadna konkurencia v Maďarsku

Druhou skúškou pre našich karatistov bol svetový pohár Budapest Open. Tento už tradičný turnaj navštevuje žiarsky klub už niekoľko rokov a patrí medzi najnáročnejšie medzinárodné turnaje. Tento rok sa na ňom stretlo 120 klubov z Maďarska, Slovenska, Česka, Arabských emirátov, Rumunska, Ukrajiny, Ruska, Francúzska, Portugalska, Švédska, Írska, Kolumbie, Bieloruska, Rakúska, Holandska, Macedónie, Chorvátska, Nórska a Anglicka.

Ani v takejto silnej konkurencii sa naši karatisti nestratili. Hneď v úvodnej disciplíne kata si striebornú medailu v kategórii 8–9 ročných chlapcov vybojoval Šimon Sečkár. V tej istej vekovej kategórii u dievčat si bronz vybojovala Ester Šišková. Pre obidvoch to bola premiéra na tomto turnaji.

V disciplíne kumite sa na strieborný stupienok podarilo prebojovať Nine Jelžovej. V dorastencoch do 63 kg sa o pekný výsledok postarali aj Milan Laurov a Michal Výrostko. Michal sa prebojoval do finále a len málo chýbalo od čisto žiarskeho finále, keď Milan tesne vypadol v semifinále z druhej strany vyraďovacieho pavúka. Nakoniec si Michal vybojoval striebro a Milan bronz.

Tri medaily na záver

Bodkou za septembrovými zahraničnými výjazdmi bol Bihor Open Champions day – medzinárodný turnaj, ktorý sa konal v rumunskom meste Oradea. Turnaja sa zúčastnili traja pretekári nášho klubu – Adam Dolnický, Aris Nikolas Čela a Zdenko Vanka s trénerom Rastislavom Štyriakom.

V konkurencii pretekárov z Rumunska, Srbska, Ukrajiny, Maďarska, Nemecka, Chorvátska, Slovenska, Česka a Bulharska sa naši pretekári opäť nestratili a domov si odniesli kompletnú zbierku medailí. Adam si v kategórii 8–9 ročných chlapcov vybojoval bronz. Aris vo svojej kategórii nenašiel premožiteľa a tak si z turnaja odniesol zlato. Zdenko Vanka, ktorý našiel premožiteľa až vo finále a tak si z turnaja odniesol striebro.

Chcete mať aj vy z ratolestí medailistov?

Tak ich nechajte skúsiť si to. Karate klub MŠK Žiar nad Hronom robí nábor nových cvičencov – každý pondelok o 16:00 hod. a stredu o 17:00 hod. v telocvični 4. ZŠ na Jilemnického ulici. Odporúčaný vek je od 5 rokov. Pri nábore nie sú kladené na záujemcov žiadne fyzické podmienky, u nás má šancu každý. Prvý mesiac tréningov je na skúšku bezplatne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM