Barbara Dallosová Šport

Žiarski karatisti za mesiac obehli tri krajiny: Medailu doniesli z každej

Do sezóny skočili naše talenty rovnými nohami. Za krátky čas precestovali tri krajiny a medaily sa sypali aj na domácej pôde.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski karatisti za mesiac obehli tri krajiny: Medailu doniesli z každej
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

Sezóna je ešte len na začiatku, no naši karatisti sú už poriadne rozbehnutí. Za krátky čas stihli bodovať v Chorvátsku, Poľsku, Slovinsku i doma.

V Chorvátstku nesklamala Dominika

Prvým turnajom, na ktorom sa športovci zo žiarskeho MŠK zúčastnili, bol výjazd reprezentácie Slovenska (10.9.2016) do chorvátskeho mesta Zagreb.

V tvrdej konkurencii turnaja Zagreb Cup 2016 sa medailovo presadila len Dominika Veisová, ktorá získala v kategórii športový zápas junioriek do 48 kg bronz. Tesne za medailovými priečkami skončili vo svojich kategóriách Michal Výrostko a Nina Jelžová.

Čítajte tiež: Žiarčanka Dominika (16) o víťazstve na Cypre: Bola som v šoku a uplakaná, vôbec mi to nedochádzalo

Prísun cenných kovov z Chorvátska pokračoval v prvý októbrový víkend. Reprezentácia Slovenska vycestovala do mesta Rijeka na turnaj Croatia Open. Tam sa podarilo získať bronzovú medailu Natálii Rajčanovej v kategórii športový zápas kumite kadetiek do 47 kg a striebornú medailu vybojoval Aris Nikolas Čela v kategórii športový zápas kadetov do 52 kg.

Ani jeden bez medaily

V tedy keď v Chorvátsku sa bojovalo aj na Slovensku. Pohár mladých talentov v Novákoch bol určený začínajúcim pretekárom a tak na ňom štartovali žiarski najmenší karatisti.

Ako skonštatoval tréner Ľubomír Striežovský, o kvalite našej minuloročnej prípravky svedčí aj fakt, že všetci zúčastnení Žiarčania si z tohto turnaja priniesli medailu zo svojej vekovej kategórie. S kovom sa domov vrátili Peter Barcík /zlato kumite, striebro kata/, Gregor Klacek /bronz kata, bronz kumite/, Karolína Kortišová /striebro kata/, Nikola Kršiaková /bronz kata/, Daniel Mráz /bronz kata, bronz kumite/, Jozef Šipkovský /zlato kata, striebro kumite/, Lea Tesáková /striebro kumite, bronz kata/, Mathias Uhrík /striebro kata, bronz kumite/, Maxim Uhrík /zlato kata, striebro kumite/ a Natália Veisová /zlato kata, zlato kumite/.

Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

Poľsko a Slovinsko

Doteraz najväčší turnaj sezóny sa konal v susednom Poľsku. Polish Open (6. – 8.10.) v meste Bielsko Biala postavil našich karatistov do konkurencie 1 659 pretekárov z 31 krajín. Žiarčania však, ako obvykle, neodišli naprázdno a zbierku rozšírili o celkom šesť medailí.

Aris Nikolas Čela si v kategórii kadetov do 52 kg vybojoval bronz, keď sa mu v poslednom zápase podarilo poraziť japonského pretekára. Natália Rajčanová si v kategórii kadetiek do 47 kg vybojovala taktiež bronz. Bronzovú medailu si vybojoval aj Zdenko Vanka v kategórii dorastencov do 63 kg.

O prvé finále sa postarala po štyroch vyhratých zápasoch Nina Jelžová v kategórii junioriek nad 59 kg. Tu však už nestačila na nórsku pretekárku. Ani v druhom finále, kde postúpila Dominika Veisová v kategórii junioriek do 48 kg sa nám nakoniec nepodarilo získať zlato, no striebro z takto obsadeného turnaja je obrovským úspechom.

Druhý deň turnaja patril mladším pretekárom. Tu sa najviac darilo Alexandre Kalamárovej, ktorá si vybojovala bronz v kategórii dievčat 10–11 rokov do 34 kg a Patrícii Vankovej, ktorá síce skončila nakoniec tesne za medailovými pozíciami, no v kategórii dievčat 10–11 kg do 40kg podala pekný výkon.

V ten istý víkend, keď sa o tituly bojovalo v Poľsku, sme mali sme mali zastúpenie aj na turnaji Maribor Open v Slovinsku. Tu bol zárukou úspechu ostrieľaný Šimon Sečkár, ktorý sa vrátil so zlatom v disciplíne kata i v disciplíne kumite.

Pozrite aj: Podarený Žiarčan Šimi pred sálou plnou ľudí: Oskarová ďakovačka za sto bodov :) FOTO

,,Tieto všetky výsledky hneď v úvode sezóny sú veľmi pekným štartom do nadchádzajúcich turnajov. Veríme, že naši karatisti budú Slovensku ale i nášmu mestu robiť dobré meno i naďalej," skonštatoval na margo výkonov svojich zverencov Striežovský.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM