Martin Károly Rôzne

Žiarski rybári sa sťažujú: Kormorány žerú naše ryby!

Situácia v zarybnených tokoch žiarskeho regiónu je podľa rybárov zúfalá. V zobákoch kormoránov končí už každá štvrtá ryba. Žiadosť na odstrel tohto vtáka úradníci zamietli. Opačný názor na vec majú ornitológovia.

Tento mesiac sa v mnohých slovenských regiónoch začala sezóna rybolovu. Inak to nebolo ani v meste Žiar nad Hronom na rieke Hron. Začiatok sezóny však nezačal podľa očakávaní mnohých rybárov. Trápi ich totiž jedna vec: Veľký výskyt kormoránov, ktoré požierajú ich ryby.

[color=#ff0000]­Zahryznú a nechajú tak[/color]

Najhoršia situácia je pritom priamo na rieke Hron. Výskyt rýb tu klesol priemerne o 10%, na niektorých úsekoch dokonca až o 25 %. „Kormorány požierajú naše ryby a spôsobujú nám tým veľkú škodu“, povedal Matej, mladý rybár, ktorý oblasť Hronu navštevuje niekoľko rokov. „Párkrát do ryby zahryznú a už chytajú ďalšiu“, následne dodal. Podľa zistení zožerie kormorán denne pol kila rybieho mäsa, čo predstavuje dokopy 4 tony rybieho mäsa počas trojmesačného obdobia, ktoré trávia kormorány na území rieky.

[blockquote]Rybári sú rozhorčení a žiadajú kompetentných o riešenie situácie. „Kormorán nie je pôvodný druh. Svojím spôsobom si ryby chováme a chceme ich chrániť najmä pre pôvodné druhy. Prečo by sme teraz mali byť obmedzovaní nejakým zákonom o ochrane kormoránov? Chceme mať čo loviť a nielen nasádzať ryby a kŕmiť kormoránov. Ak to takto pôjde ďalej, tak o chvíľu nebudeme mať čo chytať“, zhodujú sa skúsení rybári.[/bloc­kquote]

[color=#ff0000]­**Ochrancovia prírody sú proti **[/color]

Ornitológovia však majú na túto diskutabilnú vec iný názor. Podľa nich je odstrel kormoránov zbytočný, keďže tieto vtáky po odstrele znova nahrádzajú iné kormorány zo susedných krajín. Celú vec obhajujú tým, že kormorány sú zákonom chránené a súhlasne protestujú, že tento tvor žil na našej planéte skôr ako ľudia a preto má právo na život.

[blockquote]Na­posledy bol v okrese Žiar nad Hronom povolený odstrel kormoránov v období od 1. Októbra 2010 do 31. Marca 2011. Začiatkom tohto roka bola podaná sťažnosť na Ministerstvo životného prostredia o povolení celoročného odstrelu kormoránov, nakoľko počas minulej zimy spôsobil tento druh škody slovenskému rybárskemu zväzu vo výške takmer 3 milióny eur. Táto sťažnosť však bola zamietnutá.[/bloc­kquote]

Ako celá situácia nakoniec dopadne je zatiaľ otázne, avšak mnohí z rybárov dúfajú, že spoločne nájdu riešenie, aby mohli aj naďalej a bez problémov pokračovať aj tento rok vo svojej obľúbenej činnosti.

Lucia Svitková Foto: TASR, Žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM