Barbara Dallosová Rôzne

Žiarski študenti o letných brigádach: Zabiť leto nad friťákom sa neoplatí

Pre stredoškolákov už leto nie sú iba prázdniny. Mnohí z nich ho využijú ako možnosť získať na brigádach vlastné peniaze. Čo všetko a za koľko sú ochotní robiť žiarski študenti?

Ilustračný obrázok k článku Žiarski študenti o letných brigádach: Zabiť leto nad friťákom sa neoplatí
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Žiaci a študenti domov priniesli vysvedčenia a dva mesiace odpočinku môžu začať. Pre mnohých stredoškolákov ale prázdniny nebudú znamenať len sladké týždne plné ničnerobenia. Rozhodli sa totiž brigádovať a zarobiť si tak vlastné peniaze.

Pozrite aj: Koniec roka na žiarskom gympli: Štebot, smiech, aj rozlúčkové selfies, FOTO

Jeden mesiac pracovať, druhý užívať

Gymnazistka Lucia (18) začala ešte pred prázdninami brigádovať v žiarskej čajovni. ,,Brigádovala som už aj predtým, robila som čašníčku alebo roznášala letáky,„ hovorí o predošlých skúsenostiach mladá študentka. Na otázku, či má nejakú taxu, pod ktorú by pracovať nešla, presne odpovedať nevie. ,,Mne záleží skôr na tom, akú prácu robím, ale teraz som spokojná,“ vysvetľuje Lucka, ktorá v podniku pracuje aj so spolužiačkou Dominikou (18). Pre tú je to premiéra. ,,Ešte nemám za sebou žiadne brigády, toto je prvá," hovorí Dominika.

Skúsenosti s letnou brigádou má aj Michal (19), nespomína na ne ale zrovna s úsmevom. Z minuloročnej práce v bufete sa poučil a tento rok na to vraj pôjde inak.

,,Robil som mimo Žiaru na kúpalisku v bufete. Nešlo ani o to, že to bolo za málo peňazí, ale všetky dni, keď bolo pekne, som tam musel byť, lebo bolo veľa ľudí. A nevedel som dopredu, kedy ma zavolajú robiť, tak som si nevedel ani naplánovať nejakú chatu alebo festival. Tento rok som si povedal že zabiť leto nad friťákom sa neoplatí a idem do Bratislavy, tam budem bývať u brata a mesiac robiť, a druhý mesiac si budem iba užívať," hovorí tohtoročný maturant otvorene.

Platená stáž v Bratislave

Rovnako ako Michal, aj Barbora (18) sa na leto chystá do hlavného mesta. Práca, akú sa jej podarilo získať, má pridanú hodnotu. Prinesie jej nielen zárobok, ale aj skúsenosti, ktoré raz môže zúročiť.

,,Idem robiť do Bratislavy do takej informatickej firmy na platenú stáž. Budem na mesiac bývať v Bratislave. Predtým som robila napríklad v detskom tábore, aj to bola veľmi pekná práca," vysvetľuje tretiačka zo žiarskeho gymnázia.

Prácu s deťmi si vybrala aj mladšia Ivana (15): ,,Idem pracovať ako vedúca do prímestského tábora. Aj minulý rok som bola, je to na niekoľko termínov, ten čo bude koncom júla, tam pôjdeme aj do ZOO do Košíc, takže na to sa fakt teším."

Maturant Marek (20) sa fyzickej práce nebojí, čaká však, že bude aj náležite odmenená. Aj toto leto pôjde na istotu: ,,Ja chodím otcovi pomáhať na fušky, takže tak aj toto leto. Iné ani nehľadám, lebo radšej sa tri-štyri dni zoderiem od práce, ale aspoň za poriadne peniaze.„ Na otázku, kam poputujú ťažko zarobené peniaze, odpovedal pyšne: ,,Na prvé auto!“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM