Barbara Dallosová Správy

Žiarsky a kremnický cintorín pred Dušičkami: Zmeny už od víkendu

Cintoríny sa pripravujú na sviatočný nápor. Zmeny otváracích hodín v Žiari a Kremnici upravujú už niekoľko dní pred Dušičkami.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky a kremnický cintorín pred Dušičkami: Zmeny už od víkendu
Zdroj: TASR

Už čoskoro sa opäť všetci stretneme na cintorínoch vzdať úctu tým, ktorí už nie sú medzi nami. Sviatok všetkých svätých, ľudovo nazývaný Dušičky, pripadá na utorok (1.11.).

Počas tohto obdobia sú cintoríny vyťažené niekoľkonásobne viac než v ostatnej časti roka. Zisťovali sme, ako sú na na tom s prípravami na dušičkový nápor žiarsky a kremnický cintorín.

Predĺžené otváracie hodiny

Štandardne sú cintoríny v Žiari nad Hronom aj v Kremnici otvorené a osvetlené do 20:00 hodiny, počas dušičkového obdobia sa bude tento čas posúvať.

Ako pre Žiar24 uviedol správca oboch cintorínov Michal Reiter, cintoríny budú už od piatku (28.10.), pravdepodobne až do stredy (2.11.), otvorené do 22:00 hodiny.

Na bezpečnosť budú dohliadať

Zvýšený pohyb osôb na cintorínoch si vyžaduje aj bezpečnostné opatrenia. Panorámy večerných cintorínov so stovkami horiacich sviečok sú pôsobivé, prichádza s nimi ale aj riziko požiaru.

,,Celý čas, ako bude otvorený cintorín, teda do tej 22:00 hodiny, tam budeme mať službu. Bude sa tam vždy niekto prechádzať. Stále tam máme ľudí, kvôli smetiam, bezpečnosti a pod.," vysvetľuje Reiter. K nehode s ohňom podľa jeho slov došlo aj počas minuloročných sviatkov. ,,Minulý rok nám sa na cintoríne v Žiari pri kríži niečo chytilo, horelo to dosť silno," spomína správca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM