Samospráva

Žiarsky cintorín na pretrase: Aha, aká hádka kvôli cenám a cenníku!

Na prevádzkovateľa žiarskeho cintorína, sa spustila vlna kritiky zo strany mestských poslancov a niektorých obyvateľov. Dôvodom má byť netransparentnosť pri poskytovaní služieb a cenník, ktorý sa mnohým zdá neprehľadný. Na neaktuálnosť VZN, ktoré ho upravuje, upozornila mesto aj okresná prokuratúra.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky cintorín na pretrase: Aha, aká hádka kvôli cenám a cenníku!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Samospráva preto pripravuje nové, jeho súčasťou by mal byť aj upravený cenník s nižšími cenami.

Poslanci kritizovali aj vysoké poplatky

Nevôľa zo strany občanov aj poskytovateľov pohrebných služieb trvá podľa poslankyne Stelly Víťazkovej už dlhšie. „Jedna vec je, v akom stave je cintorín, teda na dnešnú dobu v nevyhovujúcom a druhá vec je cenník,“ podotkla. Práve ten je podľa firiem, ktoré poskytujú kamenárske služby ale aj pohrebné služby a obyvateľov netransparentný. „Veľmi negatívne vnímali poplatky či už týkajúce sa vstupu na cintorín alebo iné druhy poplatkov,“ podotkla Víťazková.

Kde je cenník?

Cenník dodnes nie je podľa jej slov vyvesený na verejných miestach. Okrem toho obsahuje podľa kritikov zdvojené a neprehľadné položky a ceny sú vysoké. „Nové VZN by malo priniesť transparentnosť a ceny by mali byť jednoznačne určené, nie ako sa dohodneme, resp. vám poplatok za toto účtujem, vám nie,“ skonštatovala poslankyňa.

Konkurencia: Máme tri roky neplatné VZN!

Na neaktuálnosť súčasného VZN poukazuje aj Miroslav Čakloš z konkurenčnej spoločnosti, ktorý dal zároveň kvôli tejto veci podnet na okresnú prokuratúru. „Tu je tri roky neplatné VZN. Prevádzkovanie pohrebísk je monopolná činnosť a preto je potrebné, aby cenník služieb na pohrebisku schvaľovala obec,“ podotkol. Cenník služieb podľa jeho slov vzrástol za štyri roky približne o 100 percent.

Konflikt záujmov?

Spoločnosť Grrei má cintorín v prevádzke od roku 2010 a zároveň je aj poskytovateľom pohrebných služieb, čo považuje poslankyňa Víťazková za stret záujmov. Dušan Reiter, konateľ spoločnosti Grrei odmieta, že by ako prevádzkovateľ cintorína znevýhodňoval svojim postavením akúkoľvek inú pohrebnú službu. Nové VZN s cenníkom bude podľa jeho slov rešpektovať, no ak budú ceny príliš nízke, bude musieť zvážiť svoje pôsobenie ako prevádzkovateľa cintorína.

Súčasné ceny považuje za obvyklé a jasné. Pripustil, že cenník nie je v súčasnosti zverejnený na internete no občania ho majú k nahliadnutiu na viacerých miestach ako napr. v dome smútku, na výveske či v pohrebných službách. „Možno, že keď sa schváli nové VZN, tak sa rozhodneme, že vypovedáme zmluvu o prevádzkovaní pohrebiska. Pretože sme súkromná firma založená na to, aby robila zisk. Vlastné peniaze ja na cintorín nosiť nebudem,“ dodal.

Nové VZN, možno už o 2 mesiace

Podľa primátora Petra Antala sa bude samospráva usilovať, aby bolo nové VZN s novým prehľadným cenníkom schválené už na najbližšom mestskom zastupiteľstve. Pôvodná verzia totiž podľa jeho názoru obsahuje množstvo položiek, z ktorých sú niektoré nejasné alebo duplicitné.

Hádka o cintoríne sa preniesla aj do parlamentu
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM