Barbara Dallosová Rôzne

Žiarsky gynekológ Ľuboš Zelizňák: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Čo ženy najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známeho lekára zo Žiaru nad Hronom, Ľuboša Zelizňáka. Ten tvrdí, že aj pacientke, ktorá sa cíti zdravá, môže preventívna prehliadka zachrániť život.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky gynekológ Ľuboš Zelizňák: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ľuboš Zelizňák si na gynekologicko-pôrodníckom oddelení prežil svoje a na svet pomohol viac než tisícke detí. Dnes ho nájdete ordinovať v ambulancii. Ako sám tvrdí, problémy, s ktorými žena gynekológa navštívi, sú rôzne. Niektoré sa sa v určitom období veku vyskytujú častejšie iné zriedkavejšie. Toto je ale pätica tých, s ktorými pacientky vyhľadajú odbornú pomoc najčastejšie.

5 najčastejších problémov

  • Svrbenie, pálenie

    Rozmnoženie niektorých mikroorganizmov vyvoláva svrbenie, pálenie a môže viesť k zápalom a výtokom. Avšak nie každé svrbenie súvisí s mykózou a nepomôžu naň voľne predajné lieky.

  • Poruchy menštruačného cyklu

    Ide o poruchy sily a frekvencie krvácania. Tieto krvácania sa vyskytujú aj u zdravej ženy ale môžu byť aj dôsledkom vnútromaternicového alebo mimomaternicového tehotenstva. Príčinou sú aj rôzne funkčné, hormonálne ale aj anatomické zmeny ako sú polyp kŕčka a tela maternice, cysta na vaječníku, ranka na kŕčku maternice alebo aj rakovina ženských pohlavných orgánov.

  • Bolesti podbruška

    Môže ísť o bolesti súvisiace s menštruačným cyklom, abnormálnym krvácaním, zápalmi v malej panve, cystami na vaječníkoch, bolestivým pohlavným stykom či endometriózou. Bolesti podbruška môžu nastať aj pri vnútromaternicovom, ale hlavne pri mimomaternicovom tehotenstve. Je potrebné si uvedomiť, že žena nemá v podrušku len vnútorné ženské pohlavné organy, preto nie každá bolesť podbruška je gynekologické­ho rázu.

  • Antikoncepcia a hormonálna substitučná liečba

    Dievčatá a ženy prichádzajú na ambulanciu ohľadom rád na vhodnú antikoncepciu, nielen aby boli chránené pred otehotnením, ale napríklad aj na zlepšenie kožných problémov, akým je akné. Staršie ženy zas trápia príznaky klimaterického syndrómu ako nadmerné potenie, návaly tepla, búšenie srdca, závrate a pod.

  • Snaha o otehotnenie a samotné tehotenstvo

    S dnešnej dobe je trend presúvať tehotenstvo do vyššieho veku. S tým, ale i s mnohým iným, súvisí čoraz častejšie užívanie hormonálnej liečby na podporu otehotnenia, absolvovaním rôznych vyšetrení, zákrokov na zistenie porúch otehotnenia. Čoraz častejšie posielame ženy do centier na umelé oplodnenie. Samotné tehotenstvo si potom vyžaduje pravidelné sledovanie a zvládanie špecifických problémov, ktoré sa s súvislosti s týmto stavom môžu vyskytnúť.

Na bezplatnú prehliadku máte nárok a môže vás zachrániť

Ako Zelizňák zdôraznil, práve prevenciou a vyššou zodpovednosťou s svojmu zdraviu sa môžu pacientky mnohým zo spomenutých problémov vyhnúť.

,,Každá žena od 18. roku života alebo prvého tehotenstva ma nárok na pravidelnú ročnú gynekologickú preventívnu prehliadku. Súčasťou je viacero špecifických vyšetrení, ku ktorým sa s narastajúcim vekom postupne pridávajú ešte ďalšie. Žena sa môže cítiť zdravá, ale to neznamená, že aj je a preventívna prehliadka jej môže zachrániť život. Ja osobne som za aktívny prístup pozývania žien na vyšetrenie, ktorý vďaka výdobytkom vedy a techniky využívam. Aj vďaka tomu sa zvyšuje počet žien, ktoré absolvujú takúto prehliadku a pomáha mi to odhaliť množstvo chorôb už v zárodku," dodáva žiarsky gynekológ s tým, že prehliadka je hradená z verejného zdravotného poistenia, a teda pre ženy so zdravotným poistením je bezplatná.

Čítajte celý rozhovor s gynekológom Ľubošom Zelizňákom.

Mohlo by vás zaujímať:

Vysmiata mamina Zdenka Predná EXKLUZÍVNE: Zvládam to, pretože mám skvelého partnera!

Mamičky hodnotili pôrodnice a takto to dopadlo: Štiavnická nemocnica v TOP 20. A čo žiarska?

Pôrodnice reagujú na hodnotenie mamičiek: Štiavnická ďakuje, žiarska sľubuje veľké zmeny!

Známa žiarska gynekologička Ružena Bugárová (56): Dámy, doktor Google nie je váš lekár, verte radšej tomu skutočnému!

K potratom dochádza aj v Žiari a tieto čísla to potvrdzujú: Toľkoto žien prišlo o svoje dieťatko!

5 faktov o (ne)plodnosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM