Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarsky jarmok bez obľúbenej atrakcie: Mesto ale pridáva novinku

Jeseň je v plnom prúde a populárny jarmok v Žiari nad Hornom sa blíži. Mesto ohlásilo pár zmien.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky jarmok bez obľúbenej atrakcie: Mesto ale pridáva novinku
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Jarmoky sú v histórii Žiaru nad Hronom zaznačené hrubým písmom. Vo svojej modernej podobe bude Žiarsky jarmok písať 26. ročník a patrí mu víkend 13. – 14. októbra. Stánky budú tradične lemovať starú časť mesta a okolie Svätokrížskeho námestia.

Dostať vinárov do Žiaru je problém

Lákadlom, ktoré k jarmoku pribudlo len pred pár rokmi, bol Žiarsky festival vína. V samostatne stojacom stane mohli návštevníci ochutnať kvalitné vína z celého Slovenska. Ozvláštnenie tradičného jarmoku si rýchlo získalo svojich priaznivcov, tento rok ale vínny stan na jarmoku nenájdeme. Ako pre Žiar24 uviedol vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, akciu nechcú organizátori celkom zrušiť, ale zmeniť jej koncept aj termín konania. Po novom by podujatie pre milovníkov vína nemalo byť spojené s jesenným jarmokom.

,,Tento rok festival vína nebudeme robiť vôbec, ale mohli by sme ho pravdepodobne realizovať v budúcom roku, v trochu inej podobe. Pri vízii zostávame, ale chceme to skúsiť zorganizovať ako samostatnú akciu v nejakom inom termíne, možno na jar. Rozprávali sme sa aj o možnosti využiť Park Štefana Moysesa, urobiť tam napríklad nejaké putovanie za vínom," vysvetľuje Baláž.

Podľa Baláža je jedným z dôvodov tejto zmeny nevhodnosť jesenného termínu. ,,Počas obdobia, kedy my mávame jarmok, sa konajú aj rôzne iné akcie spojené s vínom, takže dostať tých vinárov do Žiaru nad Hronom nie je také jednoduché," hovorí s tým, že v tomto období sú náklady na realizáciu podujatia vysoké.

Posedenie vo dvore

Jednou z noviniek uplynulých ročníkov je tiež otvorenie Svätokrížskeho domu verejnosti. Pôvodný dom v starej časti mesta radnica už niekoľko rokov rekonštruuje tak, aby dostal zvonka i zvnútra autentický vzhľad z 19. storočia. Aj počas tohto jarmoku budú môcť návštevníci nazrieť do jeho nádvoria a pochutnať si na tradičných špecialitách z originálnej chlebovej pece.

,,Tento rok bude počas jarmoku vo dvore postavený menší stan, v ktorom si budú môcť návštevníci vychutnať tradičné špeciality aj v nepriaznivom počasí, a teda môžu sa najesť priamo vo dvore Svätokrížskeho domu," dodáva na záver Baláž.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM