Katarína Reiterová Rôzne

Žiarsky meteorológ predpovedá: Padli teplotné rekordy, takéto počasie nás čaká v marci

V posledný februárový deň končí meteorologická zima. Tá tohto roku potešila zrejme motoristov, naopak sklamaní boli asi vyznávači zimných športov. Môžeme ešte čakať sneženie, alebo zima už nadobro skončila? Počasie až do polovice marca predpovedá žiarsky meteorológ Ján Wolf.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky meteorológ predpovedá: Padli teplotné rekordy, takéto počasie nás čaká v marci
Zdroj: Webnoviny.sk

„Tohtoročná, trochu netradičná, zima pripomína zatiaľ najteplejšiu zimu 2006/2007, aj keď na vyhodnotenie si musíme počkať do 28. februára, kedy končí meteorologická zima,“ vysvetľuje Ján Wolf a dodáva, že počas zimy 2013/2014 sme nezaznamenali teplotné rekordy (maximálna, minimálna teplota), ale zaznamenali sme „významný absolútny teplotný rekord“.

„V období od 24. decembra minulého roku do 20. januára tohto roku trvalo nezvyčajne teplotné nadnormálne obdobie, ktoré zanechalo ďaleko za sebou iné veľmi teplé zimné epizódy z rovnakého obdobia, napríklad priemer teploty zimy 2006/2007. Tohtoročná odchýlka (s dlhodobým priemerom 6,4 °C) je v Žiari nad Hronom v tomto období absolútnym rekordom kladnej anomálie za celý rok a celé doterajšie obdobie meraní pre neprerušené 28-denné a dlhšie kĺzavé obdobie (24.12. – 20.1.),“ hodnotí meteorológ.

Takýto marec nás čaká

Prognózy neprinášajú, podľa meteorológa, na najbližšie dni žiadny návrat zimy. Stále tu máme stabilné južné až juhozápadné prúdenie teplého oceánskeho vzduchu. „Na príčine je rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad Atlantickým oceánom a vyšším tlakom nad východnou Európou,“ zdôvodňuje Ján Wolf. Preto bude prevládať premenlivé, na túto ročnú dobu, teplé počasie.

„Raz bude menej oblačnosti, raz viac, a tak to bude aj so zrážkami. Teploty sa vyšplhajú až na 10 °C. Sneženie bude len na horách, neskôr sa môže vyskytovať dážď so snehom. Pokiaľ sa splnia predpovedné modely, budeme zase o krok bližšie k jari a krok ďalej od zimy. Až do polovice marca sa budú držať denné teploty nad nulou. Pri slnečnom počasí môžu dokonca vystupovať až na 13°C. V noci bude okolo 0°C, pri vyjasnení aj nižšie. V mesiaci február sa už mení zimná cirkulácia v atmosfére na letnú, čo sa odzrkadlí v premenlivosti počasia. Z tohto dôvodu je aktuálne pomerne ťažké pripraviť správnu predpoveď počasia,“ predpovedá žiarsky meteorológ.

Takýto bol minulý rok z pohľadu meteorológa

Minulý rok bol na Slovensku o 1,2 až 1,6 °C teplejší ako dlhodobý priemer (1961–1990). „V Žiari nad Hronom až o 1,7 °C teplejší (DP 8,4 °C) a zrážkovo normálny 731 mm (DP 713 mm). Najchladnejší mesiac, čo sa týka odchýlky od dlhodobého normálu bol marec a najteplejší mesiac august. Najviac zrážok spadlo v mesiaci marec, s mesačným úhrnom 104,8 mm a najmenej v mesiaci júl, s úhrnom 4,3 mm. Je zrejmé, že rok 2013 bol rokom veľkých výkyvov teploty, no teplých extrémov bolo oveľa viac ako studených,“ uzatvára meteorológ Ján Wolf.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM