Barbara Dallosová Rôzne

Žiarsky park odkrýva svoje tajomstvá: Štefan Moyses si tu vraj pálil slivovicu!

Park Štefana Moysesa považujú Žiarčania sa svoju najväčšiu pýchu. Stačilo pritom málo a oáza pokoja na konci mesta ani nemusela byť verejnosti prístupná. Čítajte a zistíte, čo všetko ste o našom parku možno vôbec netušili...

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky park odkrýva svoje tajomstvá: Štefan Moyses si tu vraj pálil slivovicu!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Zelené srdce mesta – aj tak by sa dal nazvať žiarsky Park Štefana Moysesa, ktorý sa rozprestiera hneď pri vstupe do Žiaru nad Hronom. Samospráva si dala v ostatných rokoch za cieľ posilňovať jednak jeho historickú hodnotu, ale tiež hodnotu prímestskej rekreačnej zóny.

,,Z nášho pohľadu, ale aj mnohých Žiarčanov je na prvý pohľad tento park najväčším bohatstvom, ktoré máme," poznamenal vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž na margo parku, ktorý je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.

Park za korunu

Park bol v minulosti súčasťou biskupského kaštieľa vo vtedajšom Svätom kríži, ktorý bol pôvodne letným sídlom ostrihomských arcibiskupov, neskôr sídlom banskobystrických biskupov. Najznámejší, ktorý tu sídlil, a po ktorom nesie park aj meno, bol Štefan Moyses. ,,Park bol vlastne záhradami ku kláštoru, nachádzal sa tu sad. Jeho súčasťou bol údajne aj malý kostolík, ktorý tam už dnes nie je. Niekoľko záhradných domčekov, takisto jazierka," priblížil Baláž s tým, že v sade údajne biskup Moyses pálil aj slivovicu a jablkovicu.

Po zmene režimu za socializmu to bol podľa Baláža otvorený park pre verejnosť. Mestu sa ho podarilo do svojho majetku získať na prelome tisícročí.

,,V tom čase sa urobila zámena. Cirkevnú základnú školu Štefana Moysesa sme darovali, resp. za korunu predali biskupskému úradu a oni nám za korunu predali park. Dnes to považujeme za šťastné riešenie," zhodnotil Baláž. Neskôr bol totiž kaštieľ odpredaný do súkromných rúk a v prípade, že by sa tak stalo aj s parkom, je otázne, či by bol vôbec sprístupnený pre verejnosť.

Z vtáčej perspektívy uvidíte kríž

Už za čias Štefana Moysesa boli v parku vysadené najmä lipy, ktoré sú dominantami tejto zelenej oázy dodnes. Podľa Baláža sa im tak aj dodnes hovorí Moysesove lipy. ,,Pôvodný pôdorys parku je do kríža a aj sa zachoval. Hlavná lipová alej je vysadená do kríža, má to pravdepodobne symboliku jednak s vtedajším názvom mesta Svätý kríž ale aj s tým, že to bolo biskupské sídlo," uviedol Baláž. Hlavné stromoradie bolo postupne dopĺňané. Vysadené sú tu aj ihličnany, ktoré by tam síce podľa predstáv súčasnej samosprávy nemali patriť, avšak o odstránení neuvažujú.

,,Približne pred desiatimi rokmi bola vybudovaná nová lipová aleja, ktorá už začína mať zaujímavý charakter," dodal Baláž s tým, že aj pri dopĺňaní zelene v budúcnosti chcú nadväzovať na historický charakter, kde boli dominantné práve lipy. V parku sa nachádza aj niekoľko exotických drevín a okrasná výsadba.

Mekka bežcov

V súčasnosti park ponúka viacero možností a láka všetky vekové skupiny. Okrem detského ihriska a fitnescentra v prírode, ktoré vyhľadávajú najmä mladí, sa tu nachádza aj tzv. živý kútik alebo minizoo. Samospráva zaobstarala niekoľko druhov zvierat ako napríklad somáre, emu, kengury či zajace. ,,Keďže sa tam chodí prechádzať veľa rodičov s deťmi, vytvorili sme tento rok piknikovú zónu," uviedol Baláž. Do parku tiež chodí veľa rekreačných bežcov. Pre tento najmasovejší šport je ideálnym miestnom pre svoju rozlohu, ale aj zeleň, ktorá najmä v lete tvorí ideálnu klímu a poskytuje tieň.

,,V minulom roku sme v bývalom sade urobili miesta na grilovanie a opekanie. Aktuálne tam staviame drevené pódium, ktoré bude využívané na kultúrne akcie menšieho charakteru," dodal Baláž. Každoročne organizuje mesto v parku aj veľký hudobný festival City fest. Rekonštrukcie sa v minulých rokoch dočkala aj fontána, v blízkosti nej sa nachádza aj zdroj pitnej vody s kohútikom určeným pre návštevníkov. Zaujímavosťou sú aj drevené sochy vyrezané z vypílených alebo starých stromov. Najnovšie do tejto zbierky pribudla približne trojmetrová socha klauna.

Park Štefana Moysesa je oplotený a má pevne stanovené návštevné hodiny, na noc sa zamkýna. Samospráva chce takýmto opatrením eliminovať prípadný vandalizmus. Vo väčšej časti parku je už podľa Baláža inštalovaný aj kamerový systém.

Čítajte tiež:

Roztomilý prírastok v žiarskej minizoo OBRAZOM: Kengurí drobec už mamine nesmelo vykúka z vaku!

Drevení monarchovia strážia žiarsky park: Pozrite FOTO, ako sa staré smreky za pár dní zmenili na obrie sochy!

Na výlet s dekou a piknikovým košom už aj v Žiari: Časť parku sa mení na piknikovú zónu! VIDEO

Titul. foto: Dnes24.sk
Foto v galérii: TASR

Pre žiarsky park sú typický lipy, ktoré lemujú jeho uličky
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM