Barbara Dallosová Správy

Žiarsky parlament plný nespokojných občanov a tvrdé slová: Plán nových garáží v Žiari vyvolal búrlivé reakcie!

Výstavba garážového komplexu na žiarskom sídlisku Etapa vyvolala emócie na zasadnutí Mestského zastupiteľstva. Vyše hodiny si mikrofón podávali rozčúlení obyvatelia a servítku si pred ústa nedávali. Ako hlasovali poslanci?

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky parlament plný nespokojných občanov a tvrdé slová: Plán nových garáží v Žiari vyvolal búrlivé reakcie!
Zdroj: Dnes24.sk

Novú stavbu s 18 garážami chce investor, spoločnosť MAT group z Trnavej Hory, postaviť na Svitavskej ulici v mestskej časti Etapa. Vizualizácie nájdete TU. Zámer predaja tohto pozemku súkromníkovi odklepli mestskí poslanci už ešte vo februári tohto roka. Téma výstavby garáží sa na dnešnom rokovaní dostala opäť na pretras.

Koľko parkovacích miest ubudne?

Počet parkovacích miest, ktoré majú na úkor nových garáží ubudnúť, bol jedným z hlavných argumentov obyvateľov dotknutých ulíc, ktorí sa zapojili do diskusie v zasadačke MsKC. Petícia, pod ktorú sa podpísalo 367 ľudí, hovorila o úbytku 30 parkovacích mi­est.

Práve na základe petície mesto problém preskúmalo. ,,V petícii proti sa hovorilo, že výstavbou bude zrušených 30 parkovacích miest. Osobne som preveril, zrušených bude 18 parkovacích miest a vznikne 18 garáží. Stredový rad garáží umožní výjazd aj vozidlám z garáží aj vozidlám ktoré parkujú oproti nim," predniesol prednosta Mestského úradu Juraj Miškovič.

Poslankyňa si vyslúžila potlesk

Ako prvá sa do rozpravy prihlásila poslankyňa za volebný obvod Etapa, Veronika Balážová.

,,Pre mňa je smerodajné, čo podpísalo 367 občanov, a je pre mňa je nepochopiteľné, aby si niekto vybral plochu na výstavbu garáží na existujúcom verejnom parkovisku. Ja budem hlasovať proti. Tých 367 nie je anonymných, pre mňa je anonymných 18 majiteľov budúcich garáží," predniesla Balážová, na čo sa zo strany občanov spustil potlesk.

Poslankyňa Balážová tiež upozornila, že mesto podľa nej potrebuje architekta, ktorý bude striehnuť nad tým, aké stavby a v akej koncepcii v uliciach mesta pribúdajú.

Nespokojní obyvatelia: To bude „čiernota“

Keď sa k slovu dostali obyvatelia mesta, prišli skutočné emócie. ,,Je to smutná vec, že sa vôbec takéto niečo udeje, Neviem, pre koho budú tie garáže, to nám nikto nepovedal, určite to bude len na nejaký zárobok. Nech sa investor príde pozrieť na to miesto o deviatej večer, tam nemáte kde zaparkovať. Ja chodím večer z roboty a obídem celú etapu kým nájdem miesto," vyjadril sa jeden z obyvateľov domu, ktorý stojí vedľa spomínaného parkoviska.

,,Chceme vypočuť investora, aby sa predstavil a povedal, prečo sa rozhodol práve pre tento pozemok. Samozrejme, že je jednoduchšie prísť a na hotovom stavať. Podľa mňa to bude nejaká čiernota," pridala sa ďalšia obyvateľka, ktorá sa podpísala pod petíciu proti stavbe.

Petíciu spochybnili

Na slová obyvateľov sídliska reagovala právna zástupkyňa žiadateľa o odkúpenie pozemku, Katarína Kuchárová. ,,Vaše emócie chápem, je to zásah do istej vašej zóny. Petíciu proti výstavbe ale nemôžeme považovať za relevantnú. Ja, ako občan, ktorý na predloženej petícii vidí, že sa zaberie 30 parkovacích miest, by som to tiež podpísala. Takýto katastrofický scenár ale nie je pravdou. Vystavaných má byť 18 garáží na 18 parkovacích miestach. Prečo chcete odoprieť parkovanie tým, ktorí chcú parkovať v garážach? Naprdíklad s malým dieťaťom je to v nečase omnoho jednoduchšie. Okrem toho, nvestor je ochotný na vlastné náklady zrevitalizovať parkovanie okolo vzniknutých garáží, čím vyhovie všetkým obyvateľom, ktorí tu parkujú," adresovala obyvateľom právnička investora.

Rozhodnutie nepadlo

Po búrlivej diskusii navrhol viceprimátor Ladislav Kukolík osobitné prerokovanie bodu Mestským zastupiteľstvom. Po niekoľkých minútach sa poslanci do zasadačky vrátili.

,,Veľmi pozorne sme si vypočuli názory obyvateľov i investora. Dávame za pravdu i predstaviteľom petičného výboru, ale zároveň počúvame aj investora a máme za to, že je dopyt po garážach. Ideme hľadať kompromisné riešenie. Napríklad, že sa tam vybudujú náhradné parkovacie miesta, to je len jeden z návrhov, teraz neviem povedať či sa to dá, ale budeme sa tým zaoberať. Stiahneme tento materiál z rokovania a sadneme si za spoločný stôl. Verím že nájdeme riešenie. Možno sme vás neuspokojili tým že sťahujeme materiál, ale je to rozumné. Určite rozhodneme v záujme obyvateľov mesta," uzavrel primátor Peter Antal.

Investor, Martin Packo z MAT group, po rozhodnutí regoval so slovami, že je ochotný hľadať ďalšie riešenia. ,,Keď je potrebné hovoriť o tom ďalej, som tomu samozrejme otvorený, nemám tým problém. A to komunikácii s mestom i občanmi, ktorých sa to dotýka," reagoval Packo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM