Barbara Dallosová Správy

Zima sa vráti aj s úrokmi: Takto vidí najbližšie týždne žiarsky meteorológ

Dobré správy pre tých, ktorí sa na bielu zimu brúsili zuby, no kruté časy pre teplomilov, ktorí už odpočítavajú dni do jari. Hoci krátko pred Vianocami trhalo počasie celkom opačné rekordy, podľa meteorológa Jána Wolfa zima ešte ukáže, čo vie.

Ilustračný obrázok k článku Zima sa vráti aj s úrokmi: Takto vidí najbližšie týždne žiarsky meteorológ
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Prvá polovica tohtoročnej zimy je za nami. Podľa Jána Wolfa je zatiaľ vydarenejšia, než tá predchádzajúca. So snehom sa ale vrece nepretrhlo. Je stále relatívne teplo s nedostatkom snehu v nižších polohách, ale aj na horách.

Ako na hojdačke

Prvá polovica zimy skončila podľa Wolfa v Žiari ako teplotne nadpriemerná. ,,December 2014 skončil celkovo veľmi teplý, s kladnou odchýlkou 3,4 °C od dlhodobého priemeru a zrážkovo slabo podnormálny. Aj prvých 20 januárových dní bolo mimoriadne teplo, s priemerom 1,8 °C, čo je až o 4,9 °C nad dlhodobým priemerom," hodnotí Wolf.

Titul najteplejšieho dňa si odniesla jedna januárová sobota. Najvyššie sa ortuť na teplomeroch vyšvihla, paradoxne, večer. Najteplejší deň sme zaznamenal 10. 1. 2015 a to s maximálnou dennou teplotou 14,3 °C. Zaujímavosťou je, že túto hodnotu sme zaznamenali vo večerných hodinách (20:00 hod). Naopak, najnižšia minimálna teplota poklesla dňa 7.1.2015 na –12,4 °C, takže „trojkráľová zima“ nezostala nič dlžná svojej povesti," hovorí meteorológ o dátumoch, ktoré od seba delia len tri dni, zatiaľ čo rozdiel v teplotách je viac než 26°C.

Dobré správy pre lyžiarov

V týchto dňoch ale predtým kostrbatá zima ukazuje svoju pravú tvár. Dochádza k výraznej zmene v počasí, okrem ochladenia by mali stále pribúdať zrážky vo forme sneženia.

,,Počas nasledujúceho víkendu (31.1. – 1.2.) by sa mali snehové podmienky výrazne zlepšiť, čomu sa určite potešia účasníci Bielej stopy," prognózuje Wolf s úsmevom a dodáva, že snehová pokrývka by sa mala udržať aj v nižších polohách.

V podobnom duchu by sa mal niesť aj začiatok februára. ,,Denné teploty sa budú pohybovať okolo 0 °C. Nočné teploty pri vyjasnení môžu klesnúť aj pod –10 °C. Od 10.2. sa začne pozvoľna otepľovať. Mesiac február sa ako celok javí ako teplotne aj zrážkovo normálny. Meteorologická zima sa s nami rozlúči už 28. februára. Na koniec astronomickej zimy si však musíme počkať do 20. marca 2015, kedy začína astronomická jar," dodáva na záver.

Čítajte tiež: Poznáme termín Bielej stopy: Pretekári sa prihlasujú opatrne, TU je dôvod

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM