Jaroslav Dodok Rôzne

Zmeny na gymnáziách: Toto nás čaká...

Budú zmeny! Nový minister školstva Dušan Čaplovič sa rozhoduje veľmi odvážne. Najprv sa rozhodol dať stopku študentom s horším priemerom ako 1,5, ktorí sa hlásia na gymnáziá. Teraz presadzuje zámer znížiť počet prijatých žiakov. Čítajte viac o novin

Dušan Čaplovič je rád, že od budúceho školského roka začne platiť limit pre prijímanie žiakov na osemročné gymnáziá. Označil ich za vysávače základných škôl.

Exminister Eugen Jurzyca v roku 2010 pozastavil zámer obmedziť počet prijatých na osemročné gymnáziá na päť percent ročníkovej populácie.

// „Počnúc 1. septembrom 2013 bude toto percento platiť na celom území SR. Všetci mi tlieskajú, najmä učitelia základných škôl, lebo sme si urobili zo základných škôl špeciálne školy a treba odstrániť tieto vysávače našich základných škôl, ktoré spôsobujú nekvalitu vzdelávania na základných školách,“// vyhlásil po piatkovom (27.4.) rokovaní vlády Čaplovič.

[size=14][color=#cc0000]­Dvojkári, či trojkári môžu na gymnáziá zabudnúť[/color][/si­ze]

Nový minister avizoval ako jeden zo svojich prvých zámerov, že obmedzí počet prijímaných žiakov aj na štvorročných gymnáziách. Kľúčom mal byť priemer známok.

[blockquote]// „Je to odvážne, ale urobím to, čo urobili Nemci. Na gymnáziá pôjdu žiaci, ktorí budú mať priemer známok v ročníkoch šesť až deväť základných škôl 1,5,“// vyhlásil minister v rozhovore pre TASR v čase nástupu do funkcie. [/blockquote]

Po piatkovom rokovaní kabinetu povedal, že hranica priemeru má byť pohrozením, aby žiaci nepodliezali latku. „Povedia si: aj ako trojkári, štvorkári sa dostaneme na gymnázium,“ zdôvodnil Čaplovič.

Pri prijímaní nemôže byť podľa neho rozhodujúci len monitor, keďže ho deviataci píšu v marci a väčšina žiakov sa už do konca roka neučí.** „Učitelia škôl sa na to veľmi sťažujú,“** podčiarkol. Kritériá majú byť podľa Čaploviča v „tripartite“ – úlohu má zohrávať piatacký a deviatacký monitor, priemer a prísne prijímacie pohovory.

[size=14][color=#cc0000]­Čaplovič neustupuje ani pri otázkach maturity[/color][/si­ze]

Minister plánuje zaviesť aj povinnú maturitu z matematiky. Vzorovým vzdelávacím systémom je pre neho Fínsko, kde je, ako uviedol, 98 percent štátnych alebo verejných škôl.** „Chceme ho nasledovať a budeme ho nasledovať,“** vyhlásil šéf rezortu.

student/tasr foto: student24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM