Katarína Reiterová Rôzne

Známe tváre o minulosti: Černaj mechanik, Danko v tanku

Všetci naši volení zástupcovia, primátori či starostovia obcí niekde začínali. Jeden ako učiteľ, iný ako vojak. Vrátili by sa však po skončení svojej politickej kariéry k pôvodnej profesii?

[color=#cc0000]­[size=14]Vojak Kamil Danko[/size][/co­lor] Primátor Žarnovice Kamil Danko študoval vo Zvolene, neskôr zmenil smer a stal sa vojakom. „Pôvodne som mal byť „drevárom“ ako sa v tej dobe patrilo na „Žarnovičana“, spomína Danko, ktorý absolvoval SPŠ Drevársku vo Zvolene. //„Postupne ako človek dospieva začne viac rozmýšľať, čo by asi mohol v živote robiť a potom som sa rozhodol pre „chlapskú“ profesiu. Absolvoval som vojenskú akadémiu a nastúpil som do armády ako dôstojník – vojak z povolania,“ //prezrádza žarnovický primátor.

Aj jeho sme sa spýtali, či by sa opäť vrátil k tejto profesii. „Vrátil by som, ale, žiaľ, už by som nemal kde, lebo druh vojska, u ktorého som slúžil (tankové vojsko) fakticky v Armáde SR neexistuje.“

[color=#cc0000]­[size=14]Černaj ako mechanik nastavovač[/si­ze][/color] Žiarsky primátor Mgr. Ivan Černaj študoval v rokoch 1977 až 1981 na SOU Hutnícke, odbor mechanik nastavovač. V 1982 nastúpil na Pedagogickú fakulta UKF v Nitre, aprobácia: matematika – základy techniky. Hneď po skončení vysokej školy začal učiť na základnej škole, a to matematiku. Dotiahol to až na zástupcu riaditeľa školy. Neskôr sa dal na podnikanie v oblasti reklamy, polygrafie a marketingu. Primátorom Žiaru sa po prvýkrát stal v roku 2002. Narodil sa však v Banskej Bystrici.

„Povolanie učiteľa v človeku ostáva celý život, aj keď ho prestal robiť. K deťom, a rovnako k tým, ktorí ich učia, mám stále pozitívny vzťah, no od katedry som odišiel už začiatkom 90. rokov. Je to dosť dlhá doba na to, aby som sa dokázal vrátiť, pretože odvtedy sa v školstve mnohé zmenilo,“ povedal na margo návratu do školstva Černaj.

[color=#cc0000]­[size=14]Primá­tor Novej Bane právnikom[/si­ze][/color] Mgr. Ján Havran študoval na Gymnáziu Františka Švantnera v Novej Bani a následne na to na UMB v Banskej Bystrici na Právnickej fakulte. A čo nám povedal, na otázku, či by sa vrátil k právu? „Práca primátora ma zatiaľ napĺňa, ale určite by som nemal problém sa naspäť sa vrátiť k právu.“

[color=#cc0000]­[size=14]Inde pracovať nestihol[/size][/co­lor] Starosta Slaskej Daniel Gelien sa stal starostom, keď mal len 25 rokov. „Bol som vtedy najmladším starostom na Slovensku a pri tejto príležitosti ma vtedy prijal aj prezident SR Rudolf Schuster,“ **spomína teraz už 36-ročný starosta, ktorý iné povolanie vykonávať nestihol. Bol však poslancom obecného zastupiteľstva a zástupcom starostky obce. Starosta Slaskej Gelien však študoval na gymnáziu a neskôr aj na vysokej škole. **“Pri odchode do funkcie starostu som zanechal štúdium práva. Keď dokončím dom, rad by som si vysokú školu urobil,“ dodáva Gelien.

[color=#cc0000]­[size=14]12 rokov v stávkovej kancelárii[/si­ze][/color] Ďalším starostom, ktorého sme sa opýtali na minulé povolanie bol starosta obce Ladomerská Vieska Vladimír Baran. Ten už ako dieťa „pričuchol“ k stolárčine. „Veľmi rád som chodil so starým otcom do hory a pomáhal mu pri prácach v lese. Druhý starý otec ma už v tomto období zaúčal do kumštu stolárčiny,“ spomína Baran, ktorý si ako strednú školu zvolil práve Strednú priemyselnú školu drevársku vo Zvolene. Po neprijatí na vysokú školu nastúpil na základnú vojenskú službu, k drevu sa už nevrátil.

„V druhej polovici 80-tych rokov už jednoznačne nastával útlm v drevárskom priemysle, tak som využil možnosť pracovať na jednom z najväčších projektov v Žiarskej kotline a okolí v rámci stavby „Modernizácii výroby hliníka“, ako samostatný referent investičnej výstavby. Osem rokov neskonale veľmi zaujímavej práce na investičnom odbore, považujem pre svoj profesijný život za obrovskú školu a skúsenosť,“ dodáva Baran, ktorého ďalším, v poradí druhým, zamestnaním bolo manažovanie stávkových kancelárií.

A či si aj Vladimír Baran vie predstaviť návrat k pôvodnému povolaniu?„K pôvod­nej profesii drevárskeho technika by som sa už asi nikdy nevrátil, čoho dôkazom je aj fakt, že z 32 členného kolektívu spolužiakov Strednej priemyselnej školy drevárskej len 4 pracujú v drevárskom odvetví,“ uzatvára Baran, ktorý sa doslova „našiel“ v práci pre svojich občanov a v budovaní svojej rodnej obce. [color=#cc0000] [size=14]Svoje pôvodné miesto majú isté[/size][/color] [blockquote]Sta­rosta či primátor, ktorý bol pred nástupom do funkcie zamestnaný, sa nemusí báť, že skončí na úrade práce. Podľa Zákonníka práce – piatej časti: Prekážky v práci § 157: Ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení výkonu verejnej funkcie, je zamestnávateľ povinný zaradiť ho na pôvodnú prácu a pracovisko. „Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ho na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve,“ hovorí ďalej zákonník práce.[/blockquote]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM