Barbara Dallosová Rôzne Šport Správy

Zo Žiaru na svetový šampionát: Dominika (23) sa v Linzi postarala o senzáciu, FOTO

Odchovankyňa žiarskeho klubu Dominika Tatárová na svetovej súťaži zažiarila. Ako hovorí, vo víťaznej chvíli nedokázala zastaviť slzy šťastia.

Ilustračný obrázok k článku Zo Žiaru na svetový šampionát: Dominika (23) sa v Linzi postarala o senzáciu, FOTO
Zdroj: archív D. Tatárová

Na konci októbra (26.-30.10.) celá karatistická obec upriamila svoju pozornosť na prebiehajúce Majstrovstvá sveta seniorov, ktoré sa konali v rakúskom meste Linz. Najväčšia pozornosť Žiarčanov sa sústredila na výkon Dominiky Tatárovej, ktorá svoje prvé karatistické kroky urobila práve pod hlavičkou žiarskeho karate klubu.

A Dominika nesklamala. V kategórii športový zápas žien nad 68 kg si mladá športovkyňa z Lovče vybojovala na Majstrovstvách sveta bronzovú medailu.

Najväčší úspech

V žiarskom karate klube začínala Dominika ako sedemročná. Základy do kumite dostala od trénera Ľubomíra Striežovského, ktorý mladé talenty trénuje dodnes. Neskôr prešla do banskobystrického klubu, v krajskom meste dnes i študuje telesnú výchovu a biológiu na Univerzite Mateja Bela.

Dominika má za sebou už sériu úspechov, titul z Majstrovstiev sveta je ale podľa jej slov tým najväčším. ,,Je to moja prvá medaila na takomto veľkom šampionáte v senioroch. Mám štyri medaily z juniorských ME a MS. Bola som dvakrát druhá v juniorkách, raz druhá v U21 na ME a tretia na MS v U21," uzatvára Dominika zbierku svojich umiestnení.

Slzy šťastia

Ako hovorí Dominika, pocity, ktoré mala vo chvíli zisku bronzu, sa jej opisujú len veľmi ťažko.

,,To treba zažiť. Je to pocit, ktorý pri ničom inom nezažijem. Ale určite som bola veľmi šťastná a hlavne dojatá. Véééééééľmi som plakala (smiech). S mojím trénerom Jozefom Poliakom som absolvovala tento rok veľmi náročnú prípravu. Mali sme veľa súťaží po celom svete. A keď nakoniec vidíte, že to celé malo zmysel, je to úžasné. Rodina sa, samozrejme, tešila so mnou," spomína na moment víťazstva.

Zdroj: archív D. Tatárová

Ďalšou výzvou je olympiáda

Postaviť sa na stupienok víťazov na seniorskom svetovom šampionáte bolo Dominikinou túžbou už od malička. Jej ambície tu ale nekončia.

,,Tento rok sa dostalo karate na olympiádu, takže môj aktuálny sen, v ktorý som nikdy ani len nedúfala, je dostať sa na olympiádu. Bude to veľmi náročné, pretože kvôli olympiáde sa nám budú meniť váhy a z aktuálnych piatich váh, ktoré ženy majú, budú už len tri. Do každej kategórie pritom bude môcť ísť len 10 súťažiacich. Už na posledných súťažiach, aj na týchto MS, sa zaznamenali rekordné počty súťažiacich v kategóriách. Každý sa bude chcieť dostať na olympiádu, konkurencia bude veľká. Preto treba pracovať viac a pristupovať k tomu profesionálnejšie, k čomu mi pomôže VŠC Dukla v ktorej som od tohto roka," vysvetľuje svoje ďalšie plány športovkyňa.

FOTO: Dominika Tatárová zažiarila na MS v Linzi
6
Galéria
Zdroj: archív D. Tatárová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM