Barbara Dallosová Správy

Zobudí sa túto zimu v Žiari Perinbaba? Špeciálna vianočná predpoveď!

Minulý rok sme v Žiari nad Hronom zažili najteplejší Štedrý deň za posledných 40 rokov. Na biele Vianoce to ale za našimi oknami nevyzerá zatiaľ ani tento december. Čo prinesú do nášho mesta ďalšie dni?

Ilustračný obrázok k článku Zobudí sa túto zimu v Žiari Perinbaba? Špeciálna vianočná predpoveď!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Posledné biele Vianoce sme v Žiari zažili v roku 2012. Adventný čas sa pomaly kráti a tento rok to na úradovanie Perinbaby zatiaľ nevyzerá.

Najteplejšie na Slovensku bolo v Žiari

Charakter počasia je v našej oblasti už niekoľko dní rovnaký a pripomína skôr jeseň. Ako hovorí pozorovateľ počasia a amatérsky meteorológ Ján Wolf, ak sa ochladí, poriadna zima to zrejme nebude. ,,Stále sa tu nachádza oblasť vyššieho tlaku a po jeho severnom okraji prúdi teplý a oceánsky vzduch. Oblasť vyššieho tlaku prináša inverzný charakter počasia. V nižších polohách je tak prevažne zamračené, hmlisto a slnečno je na horách," hodnotí situáciu Wolf.

,,Stačilo trochu slnečných lúčov vo štvrtok 10.12. 2015 a v Žiari nad Hronom vystúpila maximálna denná teplota na 10,6 °C, čo bola najvyššia teplota v rámci celého Slovenska," hovorí o slnečnom decembrovom dni Wolf.

Predpoveď na vianočný týždeň (21.12 – 28.12.)

Podľa Wolfa modelové prognózy počasia na 21. – 28. decembra predpovedajú ďalšie teplé vianočné sviatky. Zimný slnovrat začína 22. decembra 2015 čo znamená, že začína astronomická zima. Súčasný charakter počasia ale nenasvedčuje tomu, že by začínala aj tá skutočná.

,,Počas tohto týždňa bude prevládať väčšinou anticyklonálne počasie – ráno a dopoludnia bude hmlisto alebo nízka oblačnosť. Cez deň bude oblačnosť veľmi malá. Denné teploty v rámci nášho regiónu sa budú pohybovať od 4 °C do 8°C, všetko záleží od dĺžky slnečného svitu a už spomínanej oblačnosti. Nočné teploty budú od 4 °C do –2°C," predpovedá Wolf.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM